Un asteroid mai mare decat un portavion va trece marti printre Pamant si Luna fiind pentru prima data in ultimii 35 de ani cand un corp cosmic atat de mare trece asa de aproape de Pamant, scrie presa internationala.

Asteroidul va fi cel mai aproape de Pamant marti, la ora 11:28 ora Romaniei, cand distanta va fi de 324.600 de kilometri. O distanta mai mica decat cea dintre Pamant si Luna.

Corpul ceresc va avea un diametru de 400 de metri. Dar, oamenii de stiinta spun sa nu ne facem griji. Acesta nu va lovi Pamantul. "Suntem extrem de increzatori, este 100% sigur, ca acesta nu este o amenintare", a spus Don Yeomans, manager la NASA.

"Dar aceasta este o oportunitate", a adaugat el. Oamenii de stiinta pot sa studieze fenomenul fara echipamente costisitoare.

Asteroidul numit 2005 YU55 poate fi privit cu antenele de la sol cum se apropie din directia Soarelui.

Un astfel de eveniment va mai avea loc abia in 2028.

Cateva mii de astronomi profesionisti sau amatori vor urmari apropierea asteroidului, care va fi vizibila din emisfera nordica a planetei. Asteroidul va fi totusi neclar pentru a fi vazut cu ochiul liber si se va misca prea repede pentru a putea fi vazut cu telescopul spatial Hubble.