Dezbaterile privind o lovitura militara impotriva Iranului sunt periculoase si intaresc conducerea Republicii Islamice in loc sa o slabeasca, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, citat de Reuters.

Mass-media israeliene au abundat in speculatii potrivit carora prim-ministrul Benjamin Netanyahu lucreaza la asigurarea acordului intre membrii cabinetului pentru un posibii atac asupra instalatiilor nucleare iraniene.

"Am avertizat in privinta ideii de optiuni militare", a declarat Westerwelle pentru mass-media germane. "Aceste dezbateri mai degraba consolideaza conducerea iraniana decat sa o slabeasca", a adaugat ministrul german de externe.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica urmeaza sa prezinte in aceasta saptamana un raport detaliat privind presupusul program nuclear al Iranului, insa Consiliul de Securitate al ONU nu va impune sanctiuni mai dure in urma rezultatului.

Westerwelle a precizat ca, in eventualitatea in care Iranul nu coopereaza, "comunitatea internationala nu se va intoarce pur si simplu la treburile ei". El a afirmat ca Iranul are dreptul sa foloseasca energia nucleara in scopuri civile, dar are, de asemenea, datoria de a exclude scopurile militare.

Puterile occidentale suspecteaza Teheranul de faptul ca urmareste sa obtina arme nucleare si au impus mai multe sanctiuni in incercarea de a pune capat programului. Iranul neaga acuzatiile si insista, pe de alta parte, ca programul sau are doar o componenta civila si anume generare de energie electrica.