Un fost sef al organizatiei teroriste basce ETA a fost condamnat la 105 ani de inchisoare, fiind gasit vinovat pentru ca a ordonat asasinarea unui politician, se arata intr-o decizie a judecatorilor spanioli, facuta publica luni si citata de CNN. Francisco Javier Garcia Gaztelu, cunoscut sub numele de Txapote, a fost arestat in 2001.

Francisco Javier Garcia GazteluFoto: Reuters

Judecatorii au decis ca Gaztelu, considerat de autoritati drept seful militar al ETA, a ordonat asasinarea politicianului socialist basc Fernando Buesa.

Buesa si bodyguardul sau au fost ucisi in orasul Vitoria, in nordul Spaniei, in februarie 2000, dupa ce o masina capcana pe care langa treceau a fost aruncata in aer, prin comanda de la distanta.

Garcia Gaztelu (45 de ani) a fost condamnat la doua pedepse de cate 30 de ani pentru asasinarea lui Buesa si a agentului care il pazea, la doua pedepse de cate 13 ani pentru cele doua persoane ranite in atac si la inca 19 ani pentru distrugerile provocate de explozie.

CNN precizeaza ca pedeapsa maxima prevazuta de legislatia spaniola este de 40 de ani, insa tribunalele pot decide pedepse mai lungi in cazurile de terorism. In Spania nu exista pedeapsa cu moartea.

Condamnarea la inchisoare a lui Garcia Gaztelu este prima sentinta in care este vizata ETA dupa decizia organizatiei basce, anuntata luna trecuta, de a-si "suspenda definitiv activitatea militara".

Guvernul de la Madrid, tribunalele si politia au anuntat ca nu vor opri cazurile impotriva membrilor ETA, in ciuda anuntului facut luna trecuta de miscarea separatista.

Organizatia ETA, calificata drept "grup terorist" de catre Uniunea Europeana si Statele Unite, lupta de aproape cinci decenii pentru independenta regiunii basce, in nordul Spaniei si sudul Frantei. Grupul este considerat responsabil pentru moartea a circa 850 de persoane.

In ultimii ani, organizatia a suferit lovituri puternice, dupa arestarea mai multor lideri.

Liderul miscarii separatiste, Ibon Gogeascoechea Arronategui, a fost capturat in nord-vestul Frantei in februarie 2010. De asemenea, in luna mai a anului trecut, politia antiterorista din Franta l-a arestat pe presupusul lider militar al organizatiei separatiste, Mikel Karrera Sarobe.

ETA a mai anuntat un armistitiu permanent si in martie 2006, insa guvernul socialist spaniol a anulat ulterior tratatul de pace dupa ce grupul a detonat o masina capcana la aeroportul Barajas din Madrid, omorand doi ecuadorieni.