Autoritatile de la Sofia intentioneaza sa reexamineze problema varstei la care se pot pensiona bulgarii, urmand sa implementeze reforme care sa asigure acordarea de pensii mai mari, a declarat luni vicepremierul bulgar, ministrul de Finante Simeon Djankov, intr-un interviu pentru cotidianul Trud, preluat de agentia Novinite. Bulgaria are in prezent una dintre cele mai scazute varste de pensionare din Europa.

Djankov a declarat ca vrea sa creasca varsta de pensionare, pentru a aduce fonduri suplimentare cu care se pot plati pensii majorate, precum si pentru a reduce deficitul Institutului de Asigurari Sociale (NOI).

Novinite scrie ca, potrivit amendamentelor aduse Codului asigurarilor sociale, in 2010, varsta de pensionare nu poate creste pana in 2021, urmand ca acest lucru sa se faca ulterior gradual: la fiecare 12 luna, pentru a atinge 65 de ani pentru barbati, in 2024 si 63 de ani pentru femei, in 2026.

In prezent, barbatii din Bulgaria se pot pensiona la implinirea varstei de 63 de ani, iar femeile la 60 de ani.

"Este foarte probabil sa facem primii pasi la inceputul anului viitor, atata vreme cat bugetul pentru 2012 nu este inca aprobat de Parlament", a spus ministrul de Finante.

Potrivit unei anchete realizate de cotidianul Sega, bulgarii nu sunt dornici sa ramana pe piata muncii in ciuda existentei unor initiative ce prevad acordarea de bani suplimentari in momentul implinirii unei anumite varste.

Din 2008, de cand s-a introdus legea care acorda un bonus de 3% pentru fiecare an de munca lucrat peste varsta de pensionare, doar 29.142 de bulgari si-au amanat retragerea la pensie.