Presedintele din Belarus, Aleksandr Lukasenko, formeaza o noua armata – trupe teritoriale. Epoleti de general au primit deja sefii regionali si cel al orasului Minsk, spre uluirea totala a populatiei si indignarea expertilor militari. In opinia lor, initiativele lui Lukasenko demonstreaza ca seful tarii asteapta „revolte” si vrea sa intareasca fortele de represiune, scrie Nezavisimaia gazeta.

Aleksandr Lukasenko nu a fost acreditat la JOFoto: Rompres

„Vom crea o structura militara noua, pana acum necunoscuta”, a lansat Lukasenko. „Aceasta armata de 120.000 de oameni va fi comandata de dumneavoastra”, a spus el adresandu-se presedintelui comitetului regional Grodno, ridicat pe loc la rangul de general-maior. „Veti coordona exercitii militare si, impreuna cu Statul Major general, veti definitiva baza legislativ-normativa. Practic, veti dispune de o armata pe teritoriul de care raspundeti”, a descris Lukasenko atributiile nou nascutului general.

„Populatia trebuie pregatita ca in momentul necesar si acolo unde va fi nevoie, sa puna mana pe arme sa se prezinte la ordin si sa-si indeplineasca functiile”, a explicat seful statului belarus.

Potrivit spuselor sale, KGB-ul trebuie sa „corecteze modul de abordare de evaluare si de control a evolutiei situatiei social-politice si economice din tara, cu scopul asigurarii unei mai bune informari operative”.

„KGB pierde prea mult timp cu verificarile, cu analizele si controleaza, astfel ca rapoartele vin cu intarziere. Astept actiuni concrete”, a concluzionat Lukasenko. In ceea ce priveste Ministerul de interne, misiunea lui este de a preveni prin orice mijloace „actiunile gruparilor extremiste, care submineaza stabilitatea in societate si constituie un pericol la adresa securitatii si ordinii publice”. „Nu este exclus ca pe viitor sa ne confruntam cu vremuri grele”, a recunoscut presedintele belarus.

Cu cine are de gand sa lupte Belarus? „Suntem supusi unor presiuni permanente, ni se reproseaza constant ca nu exista suficienta libertate de exprimare, pluralism. Obiectivul urmarit de Occident este vizibil cu ochiul liber: el vrea sa destabilizeze situatia din tara, sa indeparteze Belarus de la participarea activa in procesele internationale sociale si politice, pentru ca ulterior sa includa statul in zona lui de influenta”, a identificat Lukasenko inamicul numarul unu, noteaza Nezavisimaia gazeta.

„Revolutiile arabe, distrugerea Libiei sunt exemple graitoare a ceea ce am spus”, a pus Lukasenko punctul pe „i”.

„Daca in strada vor iesi sute de muncitori de la o intreprindere, el vrea ca impotriva lor, cu arma in mana, sa iasa muncitorii de la o uzina din alt oras”, a comentat situatia politologul Vladimir Podgol. In opinia lui, este vorba, practic, de crearea premiselor pentru inceputul unui razboi civil.

„Nu exista nici un pericol extern. Principala amenintare vine din interior, din acea situatie economica si financiara care a prabusit nivelul de trai al oamenilor”, crede, la randul sau, analistul belarus Aleksandr Klaskovski.