Un atac militar asupra programului nuclear al Iranului ar crea o situatie "total destabilizatoare" in regiune, a afirmat duminica ministrul de externe francez, Alain Juppe, potrivit Reuters, in contextul in care presedintele Israelului a reiterat duminica faptul ca o interventie militara in Iran este din ce in ce mai probabila.

"Putem sa intarim sanctiunile, pentru a pune presiune si vom continua pe acest drum, pentru ca o interventie militara ar crea o situatie total destabilizatoare in regiune", a spus el la postul de radio Europe1. "Trebuie sa afacem tot ce putem pentru a evite ireparabilul".

Saptamana trecuta, presedintele Nicolas Sarkozy a criticat ceea ce el a numit "dorinta obsesiva" a Iranului de a dezvolta arme nucleare si a afirmat ca Franta nu va sta deoparte daca Israelul este amenintat.

Vineri, presedintele Shimon Peres a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica.

El si-a reluat pozitia si duminica, intr-un interviu pentru cotidianul Hayom, precum si la postul de radio public.

"Agentia (Internationala pentru Energia Atomica) are dovezi ca iranienii vor produce armament nuclear, in pofida dezmintirilor lor. Pana in prezent, Agentia a acordat prezumtia de nevinovatie Iranului. Acest raport, daca va fi publicat, va inlatura indoielile", a adaugat presedintele, preconizand o inasprire a sanctiunilor "economice si petroliere" impotriva Teheranului.

AIEA urmeaza sa isi publice raportul marti sau miercuri, iar Iranul deja a respins, in avans, acuzatiile din el, afirmand ca sunt bazate pe "documente false", potrivit ministrului iranian de externe, citat de presa.

Ipoteza unui atac preventiv al Israelului impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului a castigat teren in ultimele zile, in contextul scurgerilor de informatii organizate catre presa privind o dezbatere care divizeaza membrii cabinetului lui Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Potrivit Haaretz, majoritatea celor 15 membri ai cabinetului israelian de securitate se opun in prezent unui atac impotriva Iranului. Numai aceasta instanta poate opri o decizie atat de grava.

Numerosi oficiali israelieni subliniaza ca Israelul nu este in masura sa lanseze o asemenea operatiune fara aprobarea si coordonarea prealabila cu Statele Unite.

Haaretz citeaza in editia de duminica oficiali americani care spun ca, in timpul vizitei efectuate in Israel, la 3 octombrie, de secretarul american al Apararii, Leon Panetta, Netanyahu si Barak au raspuns in termeni vagi cand acesta le-a cerut sa se coordoneze cu Washingtonul inaintea oricarei actiuni impotriva Iranului.

Opinia publica israeliana este divizata practic la egalitate intre sustinatori (41 la suta) si opozanti (39 la suta) ai unui atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, conform unui sondaj.