Premierul Greciei, Giorgios Papandreou, a discutat cu presedintele elen Carolos Papoulias la palatul prezidential, pe tema formarii unui guvern de uniune nationala, deschizand astfel negocierile in acest sens, informeaza Reuters.

Giorgios Papandreou la intalnirea cu presedintele Karolos PapouliasFoto: Reuters

UPDATE 2 Seful statului elen va convoca "imediat" liderii partidelor politice pentru discutii in vedere "posibilitatii unei colaborari", ca urmare a cererii lui Papandreou. Nu s-a stabilit deocamdata o data exacta pentru reuniune, insa liderul opozitiei de dreapta, Antonis Samaras, a respins din nou invitatia lui Papandreou pentru formarea unui guvern de uniune nationala si a cerut alegeri anticipate imediate.

UPDATE Papandreou a declarat, la finalul discutiilor cu seful statului, ca negocierile cu partidele vor incepe "curand".

"Scopul meu este sa cream imediat un guvern de cooperare. Lipsa unui consens ar ingrijora partenerii nostri europeni in legatura cu statului tarii noastre de membru al zonei euro", i-a spus Papandreou presedintelui, in prezente reporterilor, inainte ca acestia sa intre la discutii.

Papandreou l-a rugat pe Papoulias, care are competenta de a le cere partidelor politice sa se pronunte asupra participarii la un guvern de coalitie, sa il ajute in acest "efort national".

Premierul i-a spus presedintelui ca este pregatit sa cedeze conducerea noii echipe guvernamentale, asa cum s-a angajat si in timpul discursului din Parlament.

Vot de incredere

Premierul a obtinut increderea Parlamentului, in urma votului desfasurat in noaptea de vineri spre sambata dupa o saptamana plina de drama in zona euro, deschizand calea pentru formarea unui guvern de coalitie, in fruntea caruia, cel mai probabil, nu se va afla.

Votul de incredere, crucial pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei si reducere a datoriilor tarii, a fost cerut luni de premier, dupa ce a anuntat un referendum asupra planului european de salvare a tarii. Giorgios Papandreou a renuntat la acest proiect, joi, in urma panicii pe care a generat-o in interiorul tarii si in Europa.

In joc este ratificarea de catre parlamentul elen a ajutorului decis de catre europeni, saptamana trecuta, la Bruxelles, care ofera Greciei o reducere de 100 de miliarde a datoriei publice, in schimbul aplicarii masurilor de austeritate fiscale cerute de creditori.

Surse Reuters sustin ca Evangelos Venizelos, ministrul Finantelor, a castigat sprijinul liderilor partidelor, care vor sprijini un guvern de coalitie, pe care Venizelos sa-l conduca.

Potrivit unor surse guvernamentale, mai multi ministri, alaturi de cel de Finante, au discutat cu premierul pentru a incerca sa gaseasca o iesire onorabila din socul pe care l-a provocat pietelor financiare si tarilor europene, prin propunerea proiectului de referendum.

Noul guvern ar organiza alegeri anticipate, in cateva luni, dupa ce pachetul de asistenta financiara va fi asigurat, potrivit surselor citate.

Prim-ministrul Greciei le-a transmis parlamentarilor cat de important este pentru Grecia acordul de salvare, hotarat saptamana trecuta, la Bruxelles.

"Un acord care ne da siguranta, care ne garanteaza traseul in Europa; un acord care ne permite sa stergem o mare parte din datoriile noastre si sa platim dobanzi foarte mici pentru acestea. (Planul de salvare european-n.r.) Face ca redresarea noastra sa fie mult mai usoara in urmatorii ani", spune el. Acest acord nu trebuie pierdut, "este o prioritate nationala", a mai spus premierul grec.

Alegerile anticipate cerute de opozitie "ar fi o catastrofa", a reiterat premierul, punand accentul pe "problemele practice" care se vor ivi in acest caz, cum ar fi inchiderea parlamentului pentru cateva saptamani din cauza campaniei electorale, intr-un moment in care trebuie votate o serie de legi, pentru a valida acordul european sau bugetul pe 2012.

Vom reveni cu amanunte