Guvernul japonez a aprobat vineri un ajutor de stat de 900 de miliarde de yeni (8,3 miliarde de euro) pentru operatorul centralei de la Fukushima, Tepco, pentru a finanta o parte din despagubirile victimelor accidentului nuclear, potrivit presei japoneze.

Aceste fonduri vor compensa pagubele a zeci de mii persoane care si-au parasit locuintele lor dupa accidentul care a avut loc la centrala situata la 220 km nord-est de Tokyo si va compensa pierderile intreprinderilor afectate.

Ministrul Economiei, Comertului si Industriei, Yukio Edano, a aprobat planul de sprijin exceptional pentru Tokyo Electric Power (Tepco), compania privata de electricitate, operatorul centralei de la Fukushima Daiichi, a explicat directorul fabricii pentru agentia de stiri Jiji.

In 11 martie 2011, Centrala de la Fukushima Daiichi a suferit cel mai grav accident nuclear dupa cel de la Cernobal (Ucraina) din 1986, in urma unui cutremur cu o magnitudine de 9 si un tsunami cu valuri de 15 metri care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului nipon.

Confruntata cu probleme financiare grave, dupa accident, Tepco are nevoie de fonduri de urgenta pentru a putea plati despagubirile necesare, scrie AFP.

Potrivit presei japoneze, compania ar putea primi in total aproximativ 1.000 de miliarde de yeni (9,2 miliarde de euro) de la stat. In schimbul acestui ajutor de stat, operatorul s-a angajat sa aplice un plan de restructurare care implica reducerea costurilor si vanzari de active.