SUA a acuzat public China si Rusia de spionaj cibernetic intr-un raport realizat de o agentie guvernamentala responabila cu serviciile se contraspionaj, titreaza CNN. Documentul plaseaza cele doua tari pe primele pozitii in ceea ce priveste furtul de informatii economice si tehnologice.

Cele doua tari "incearca sa isi construiasca economiile" prin cercetarea si dezvoltarea americana, a adeclarat joi, cu ocazia prezentarii raportului, un oficial american. O versiune a raportului primit de Congresul SUA, in care se pune accentul pe exploatarea spatiunui cibernetic in intervalul 2009-2011, a fost facuta publica joi.

"Specialisti in securitate cibernetica si companii din sectorul privat american au raportat numeroase intruziuni in retelele lor, intruziuni ce isi au originea in China", se arata in raport. Documentul precizeaza si faptul ca analistii nu au reusit sa identifice cu exactitate atacatorii, insa, potrivit oficialului american, sursa atacurilor ar putea fi reprezentata de serviciile secrete guvernamentale, de corporatii sau de persoane particulare.

Raportul ofera mai multe informatii cu privire la Rusia. "Serviciile secrete ruse desfasoara o serie de actiuni pentru a colecta informatii economice si tehnologie", se arata in document.

Spionajul economic nu este insa limitat la China si Rusia. Potrivit raportului, atacurile cibernetice cu care s-a confruntat America au fost asociate cu o duzina de alte tari, insa nu sunt precizate numele acestora.

Raportul estimeaza ca atacurile cibernetice au costuri considerabile asupra sigurantei nationale si asupra afacerilor private. Documentul atrage insa atentia ca atacurile cibernetice conduse de tari hostile Americii, precum Iran sau Coreea de Nord, ar putea pune in pericol viata cetatenilor americani.

"Consideram ca guvernele Chinei si Rusiei vor ramane colectionari agresivi si capabili ai unor informatii economice si ai unor tehnologii americane, in special prin intermediul spatiului cibernetic", subliniaza raportul. Se atrage insa atentia asupra faptului ca schimbarile economice si politice din lume ar putea incuraja si alte tari sa sustraga secretele economice americane.