Israelul a anuntat joi ca va ingheta finantarea agentiei culturale a ONU, UNESCO, in urma deciziei luate luni de organizatie prin care ii acorda Palestinei statutul de membru cu drepturi depline, titreaza Reuters. Un comunicat al Biroului primului ministru Benjamin Netanyahu avertizeaza ca decizia UNESCO deterioreaza posibilitatea obtinerii unui acord de pace intre cele doua tari.

In comunicat se mentioneaza ca, in urma deciziei Organizatia ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), Israel a decis sa intrerupa platile de 2 milioane de euro facute anual catre agentie.

Israelul este al doilea stat care intrerupe platile in urma admiterii Palestinei in cadrul UNESCO. Statele Unite au decis luni sa opreasca finantarea organizatiei, ce se ridica la 22% dintre fondurile acesteia, in semn de protest. Casa Alba a comunicat ca votul in favoarea admiterii Palestinei in cadrul UNESCO este "prematur si contraproductiv". "Votul in favoarea admiterii Autoritatii Palestiniene in cadrul UNESCO este prematur si contraproductiv in contextul eforturilor comunitatii internationale pentru ajungerea la o pace completa, corecta si durabila in Orientul Mijlociu", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei americane.

Votul UNESCO de luni reprezinta o victorie diplomatica pentru presedintele palestinian Mahmoud Abbas care, in absenta discutiilor diplomatice, a facut presiuni pentru recunoasterea statului palestinian de catre ONU, in pofida opozitiei SUA si a Israelului.

Marti seara, Israelul a anuntat ca va grabi construirea a 2000 de locuinte pentru israelieni in Ierusalimul de Est si Cisiordania si ca va suspenda temporar transferul de fonduri catre Autoritatea Palestiniana. "Astfel de pasi nu promoveaza pacea, ci o indeparteaza", a declarat Netanyahu cu privire la decizia UNESCO.

Citeste si: