Manifestantii care iau parte la actiunea Occupy Oakland au determinat miercuri inchiderea operatiunilor din port, unul din cele mai mari si mai aglomerate din Statele Unite, transmite Reuters. Saptamana trecuta, manifestantii in orasul californian, care protesteaza in semn de solidaritate cu demonstrantii anti-banci din New York, au anuntat lansarea pentru 2 noiembrie a unei greve generale, prima in SUA dupa 1946.

Portul din Oakland, ocupatFoto: Reuters

AP a scris ca actiunea de miercuri din Oakland este o escaladare a miscarii Occupy, ale carei tactici au fost limitate, pana in prezent, la marsuri, demonstratii si tabere de corturi, de la inceputul protestului, la mijlocul lunii septembrie.

Circa 3.000 de demonstranti, dupa estimarile politiei, s-au adunat in portul din oras, unii adusi cu atutobuzele, in timp ce altii au marsaluit din centrul orasului, unde au prezentat un banner negru pe care scria: "Ocupati totul. Moarte capitalismului". Demonstrantii au spus ca doresc sa opreasca "fluxul de capital". Prin portul din Oakland, al cincilea ca marime din SUA, se trimit bunuri spre Asia, precum orez, vinuri, fructe, si se importa electronice si echipamente de productie, majoritatea din Asia, dar si masini si parti de masini de la Toyota, Honda, Nissan si Hyundai.

Politistii au avertizat ca demonstrantii care au patruns in interiorul portului au comis o ofensa federala.

Manifestantii au parasit portul dupa circa 5 ore in care au demonstrat pasnic, declarand ca actiunea lor a fost una "victorioasa". Nu au fost efectuate arestari, in ciufa faptului, ca, pe parcursul marsului spre port, au fost vandalizate trei sedii de banci. In plus, in cursul serii, intre manifestanti si fortele de ordine au avut loc ciocniri violente.

"In mod clar exista ceva in neregula cu sistemul. Trebuie sa schimbam lucrul acesta", a declarat Jessica Medina, care lucreaza in Oakland.

Oficialii portului din Oakland au spus intr-un comunicat ca manifestatia i-a fortat sa opreasca activitatile martime. Ei au adaugat ca spera ca operatiunile la cel de-al cincilea port ca marime din SUA sa fie reluate joi.

"Turele pierdute reprezinta greutati economice pentru lucratorii portuari, pentru soferii de camioane si familiile lor, precum si slujbe pierdute si venituri din taxe pierdute pentru regiunea noastra", se precizeaza in comunicat.

Municipalitatea le-a permis angajatilor la stat sa-si foloseasca zilele de vacanta pentru a lua parte la protest. Potrivit autoritatilor, circa 5% dinhtre functionarii publici au luat parte la proteste. Intre acestia s-au numarat 360 de profesori (18% din numarul total).

Saptamana trecuta, manifestantii in orasul californian, care protesteaza in semn de solidaritate cu demonstrantii anti-banci din New York, au anuntat lansarea pentru 2 noiembrie a unei greve generale, prima in SUA dupa 1946. Demonstratia din Oakland a primit sustinerea manifestantilor Occupy din alte orase americane, care au iesit pe strazi.

* In Philadelphia, mai multi demonstranti au fost arestati dupa ce au intrat in holul sediului gigantului de cablu Comcast

* Circa 100 de veterani imbracati in unforme militare au marsaluit prin New York, nemultumiti de prospectele sumbre ale locurilor lor de munca. Ei s-au oprit pentru a protesta in fata New York Stock Exchange

* Mai multi parinti si copiii lor, unii in carucioare, au format o "brigada a copiilor" in Oakland, pentru a se alatura manifestantilor din port

* In Boston, studenti si sindicalisti au protestat in fata filialelor Bank of America, in fata Harvad Club si a cladirii Congresului din stat

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutatla New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, intre politisti si manifestantii din New York au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.