Rusia considera dubioasa sentinta pronuntata in SUA in cazul omului de afaceri Viktor Bout, gasit vinovat de contrabanda cu armament, potrivit Ministerului de Externe de la Moscova. MAE rus a precizat, totodata, ca Moscova va incerca sa obtina extradarea lui Bout in Rusia. Diplomatia rusa a amintit, in acest context, ca de-a lungul procesului impotriva cetateanului rus, autoritatile americane au ignorat normele de drept international, ceea ce a starnit semne de intreabare la Moscova, scrie publicatia Vzgliad.

Viktor Bout, in timpul procesuluiFoto: Agerpres

„Atragem inca o data atentia ca ceteanul rus a fost extradat in mod ilegal din Thailanda, ca urmare a unei presiuni fara precedent din partea autoritatilor americane. Este absolut inadmisibil ca in timpul acestei „operatiuni” cu participarea serviciilor speciale ale SUA, apoi de-a lungul anchetei, el a fost supus unor actiuni psihologice si impotriva lor au fost aplicate metode fizice ilegale, care intra in contradictie cu normele de drept international si cu obligatiunile internationale ale SUA”, se spune in comentariul oficial al biroului de presa al MAE rus.

Textul subliniaza ca Rusia va intreprinde si pe viitor tot ce va fi nevoie pentru apararea intereselor cetateanului sau. „Scopul nostru este de a obtine intoarcerea lui acasa”, a precizat ministerul.