Statiunea franceza Cannes s-a transformat intr-o fortareata, dupa ce autoritatile franceze au luat masuri de securitate sporite inainte reuniunii liderilor G20, in cadrul unui summit unde vor fi dezbatute, printre altele, criza din zona euro, situatia Greciei si situtia economica la nivel mondial, potrivit Reuters.

Protest la NisaFoto: Reuters

Circa 12.000 de politisti au fost mobilizati de-a lungul coastei mediteraneene pentru a reduce la maximum orice riscuri si pentru a asigura securitatea liderilor si buna desfasurare a evenimentului.

Aproximativ 5000 de protestatari antiglobalizare din Europa au manifestat, marti si miercuri, in orasul francez Nisa, inaintea summitului G20, programat joi. Protestatarii au scandat sloganuri impotriva lacomiei corporatiste, au organizat o actiune de protest impotriva paradisurilor fiscale si au cerut liderilor politici "sa puna pe primul loc oamenii, nu finantele". De-a lungul traseului de demonstratie, unele panouri publicitare au fost varuite in alb de catre protestatari.

Protestul anti-G20, inceput marti, va dura patru zile, pana la sfarsitul reuniunii G20.

Franta doreste sa evite o repetare a violentelor de la summitul Uniunii Europeane din 2000, de la Nisa, atunci cand 50.000 de protestatari anti-capitalism s-au ciocnit violent cu fortele de ordine.

Statele membre din zona euro si G20 se vor reuni joi dimineata, la Cannes, in cadrul unui mini-summit dedicat situatiei din Grecia, dupa cum a anuntat presedintia franceza, citata de AFP.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy "se va intalni la ora locala 10.30 cu reprezentantii tarilor din zona euro, membre G20", a transmis Palatul Elysee. Este vorba de Franta, Germania, Italia si Spania, ultima tara avand statutul de invitat al G20.

Reprezentantii Comisiei Europene, ai Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai FMI vor fi, de asemenea, prezenti.

O prima intalnire intre Franta, Germania, institutiile europene, FMI si Grecia a avut loc miercuri seara, la Cannes. Liderii europeni i-au cerut Greciei sa se decida daca va ramane sau nu in zona euro si totodata, sa-si clarifice pozitia cu privire la planul de salvare, decis la summitul de la Bruxelles, daca va dori sa obtina transa de opt miliarde de euro din ajutorul financiar promis.

Guvernul italian a adoptat miercuri seara o serie de noi masuri anticriza in cadrul unui consiliu extraordinar al ministrilor, inaintea summitului G20 care se va deschide joi, la Cannes, a declarat o sursa guvernamentala, citata de AFP.