Ministerul rus de Externe a cerut Israelului sa opreasca constructiile de locuinte de pe teritoriul Cisiordaniei, in asteptarea unui acord final privind statutul teritoriilor palestiniene, informeaza RIA Novosti.

"Moscova este foarte ingrijorata de anuntul facut de conducerea israeliana", a declarat ministrul rus de externe, intr-o declaratie pe site-ul personal. "Pozitia Rusiei este bine cunoscuta si a fost anuntata de mai multe ori: orice constructie de pe teritoriile ocupate este ilegala potrivit prevederilor de drept international, iar acest lucru trebuie sa inceteze", a adaugat el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut marti continuarea constructiei celor 2000 de locuinte pentru israelieni de pe teritoriul ocupat. El a spus ca noile locuinte vor ramane pe teritoriul israelian chiar daca Palestina va fi recunoscuta ca stat independent.

Israelul va opri, de asemenea, temporar finantarea guvernului palestinian, dupa cum a declarat unul dintre consilierii lui Netanyahu, Alex Selsky, la o zi dupa ce Autoritatea Nationala Palestiniana a devenit membru cu drepturi depline al UNESCO, o miscare condamnata de Israel.

La inceputul lunii octombrie, Israelul a anuntat ca va construi 300 de locuinte pentru colonistii evrei din Ierusalimul de Est, teritoriu revendicat de palestinieni ca fiind capitala viitorului stat. Israelul a aprobat, de asemenea, la sfarsitul lunii septembrie, construirea a 1100 de locuinte in Ierusalimul de Est.

Rusia a votat in favoarea demersului "Palestinei" de a adera la ONU.