Pilotul polonez Tadeusz Wrona, care a reusit sa efectueze, marti, o aterizare de urgenta in siguranta pe aeroportul din Varsovia, salvand vietile celor 230 de persoane aflate la bordul unui Boeing 767, a povestit miercuri cum a fost surprins sa descopere ca trenul de aterizare al aeronavei nu functiona, dar a spus ca este dornic sa se intoarca inapoi la munca, relateaza Reuters.

Pilotul polonez Tadeusz WronaFoto: Reuters

Aparatul Boeing 767 care decolase din Newark (New Jersey, SUA) a aterizat "pe burta" pe aeroportul international Frederic Chopin din Varsovia, dupa ce a avut probleme la trenul de aterizare. Vezi imagini.

Aclamat de polonezi drept un erou pentru ca si-a pastrat calmul si a evitat un dezastru in timpul aterizarii de urgenta de marti, capitanul Tadeusz Wrona a fost in schimb modest si rezervat la conferinta de presa sustinuta miercuri, la care a fost chemat sa explice cum s-a produs incidentul aviatic.

"Am pilotat acest avion poate de vreo 500 de ori si trenul de aterizare a functionat de fiecare data. De data aceasta, nu", a spus el.

"Mi-am dat seama ca vom fi nevoiti sa efectuam o aterizare de urgenta abia cu trei sau patru minute inainte sa atingem solul. Pana atunci am tot incercat sa deschidem trenul de aterizare", a relatat pilotul.

"Ma gandeam doar ca nu ne putem permite sa facem vreo greseala si sa nu avem un contact prea dur cu solul", a mai povestit Wrona, un experimentat pilot din cadrul companiei nationale poloneze LOT, care spune ca printre hobby-urile sale se numara si planorismul.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski a declarat marti ca ii va acorda lui Wrona o decoratie de stat pentru fapta sa.

Chiar si dupa aceasta experienta dramatica, Wrona s-a aratat neinfricat si a spus ca este dornic sa se intoarca inapoi la munca.

Intrebat daca este pregatit sa zboare catre Hanoi (Vietnam) sambata, cand are programata aceasta cursa, el a raspuns: "Sper sa nu ma opreasca, pentru ca eu vreau sa zbor acolo".