Lumea a intrat intr-o noua era a cursei armelor nucleare. Este ceea ce afirma raportul privind perspectivele dezvoltarii armamentului nuclear, dat publicitatii de grupul Trident Comission, fondat de organizatia americano-britanica BASIC (British American Security Information Council) si citat de The Guardian si Nezavisimaya Gazeta.

Potrivit studiului, numeroase state deruleaza programe de modernizare a mijloacelor militare existente sau creeaza altele noi. In urmatorii 10 ani, in acest scop vor fi cheltuite sute de miliarde de dolari. Autorii studiului afirma ca marii concurenti ai acestei curse vor fi SUA si Rusia.

Printre altele, in urmatorul deceniu SUA vor cheltui pe armament nuclear 700 miliarde de dolari, din care 100 de miliarde vor fi folosite pentru deservirea si modernizarea mijloacelor purtatoare existente (rachete, avioane, submarine). Cu alte 92 de miliarde vor fi intretinute si modernizate ogivele nucleare existente si intreprinderile producatoare.

Rusia va cheltui pana in 2020 pentru dezvoltarea acestui arsenal atomic minim 70 miliarde de dolari. „Cu acesti bani vor fi dezvoltate noile sisteme mobile RS-24 Iars, va fi pusa la punct pana in 2018 o noua racheta balistica intercontinentala cu 10 blocuri nucleare, se va proceda la redotarea submarinelor proiect 887BDRM cu rachete modernizate Sineva si se vor construi noi submarine proiect 955. In plus, noteaza autorii studiului, in Rusia se lucreaza la proiectul unui nou submarin din generatia a cincea.

Pana in 2025, fortele armate ale Rusiei vor primi in dotare un nou bombardier strategic, iar din 2013 se va dubla productia de rachete balistice. Mai mult, in urmatorii 10 ani fortele armate vor primi 10 brigazi de rachete nucleare cu raza medie de actiune.

Studiul trece in revista si strategiile nucleare ale Chinei, Frantei, Indiei si Pakistanului.

Contactat de Nezavisimaya Gazeta, expertul Aleksei Arbatov de la Academia rusa de stiinte a afirmat ca, in realitate „nu exista nici o cursa a inarmarilor. Moscova pune in aplicare planul sau de modernizare a fortelor sale strategice cu reducerea numarului lor total, Washingtonul urmand sa intre in acest ciclu peste 15-20 de ani”. Cu toate acestea, estimeaza expertul militar, „dupa numarul de ogive nucleare Rusia si SUA vor ramane in urmatorii ani lideri mondial, cu mult inaintea altor state”.