Guvernul lui Georgios Papandreu, supranumit "Regele haosului" de presa din Grecia pentru determinarea de care a dat dovada in impunerea unui referendum asupra politicii europene, pare sa atarne de un fir de par, cu putin timp inainte de un vot de incredere crucial al Parlamentului, scrie AFP.

Reactiile internationale

Acum, partenerii europeni ai Greciei fac presiuni asupra lui Georgios Papandreu pentru a supune planul de salvare votului parlamentului, inainte de controversatul referendum.

"Ne vom asigura ca Grecia isi va respecta angajamentele asumate inainte de a debloca urmatoarea transa din imprumuturile internationale", a precizat o sursa guvernamentala europeana. Grecia are nevoie de aceste fonduri de la UE si FMI pentru a evita un faliment in urmatoarele saptamani.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, alaturi de principalii lideri europeni si seful FMI, Christine Lagarde, urmeaza sa se intalneasca miercuri la Cannes (Franta) cu Georgios Papandreou.

Angela Merkel: Ii apreciem pe greci atunci cand se arata rezonabili

"Noi ii apreciem pe greci (....) atunci cand se arata rezonabili", a spus, in gluma, miercuri, cancelarul german Angela Merkel.

"Noi apreciem pe toata lumea, turci si greci, atunci cand se arata rezonabili", a spus Merkel, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a acordului germano-turc asupra "muncitorilor invitati", la Berlin, alaturi de premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

A deschis cutia Pandorei

Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, un apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy a spus ca Georgios Papandreou a "deschis cutia Pandorei" prin anuntarea acestui referendum.

"Premierul grec a deschis o cutie a Pandorei care este periculoasa pentru poporul sau, pentru Grecia si pentru intreaga Zona Euro", a declarat Le Maire, la televiziunea France 2.

"Am dat dovada de solidaritate fata de poporul grec" dar "solidaritatea functioneaza doar in ambele sensuri", a acuzat el.

Situatia interna

In ciuda sustinerii aratate de guvern pentru referendum, dupa o sedinta maraton, premierul se confrunta cu o rebeliune in propriul sau partid (socialist, Pasok) care pare divizat in trei tabere, miercuri: cei care ameninta sa paraseasca grupul parlamentar pentru a anula referendumul, cei care solicita crearea unui guvern de unitate nationala, pentru a salva tara de un faliment iminent, si fidelii.

Miercuri dimineata, decizia surpriza a primului ministru de a impune un referendum era criticata in presa din Grecia pentru incertitudinea pe care a creat-o si pentru riscul de a aduce tara in faliment.

"Grecia este in vrie, unitatea Pasok e zguduita, livrarea celei de-a sasea transe nu este asigurata", scria cotidianul de mare tiraj Ta Nea.

Elefterotypia (de stanga) l-a denumit pe Papandreu "Regele haosului", la unison cu liderii din Zona Euro si actorii pietelor financiare, dupa ce decizia premierului a relansat temerile legate de viitorul Zonei Euro in ansamblul sau.

"Poate premierul si guvernul sau sa continue sa guverneze? Raspunsul este nu", scria cotidianul liberal Kathimerini.

Miercuri dupa-amiaza, o dezbatere cruciala de trei zile va debuta in Parlament, inaintea unui vot de incredere asteptat vineri noaptea, la cererea lui Papandreu, in conditiile in care se anunta noi manifestatii impotriva austeritatii si a pierderii de suveranitate generata de planul european.

Majoritatea parlamentara, din ce in mai restransa

Majoritatea parlamentara se subtiaza in mod constant, pe masura ce legile ce impun noi masuri de austeritate se succed.

Miercuri, ea s-a redus oficial la 152 din cele 300 de fotolii parlamentare, incertitudini planand asupra comportamentului mai multor socialisti.

Deputatul Pasok Eva Kaili, care a amenintat ca va parasi grupul parlamentar, a afirmat, la televiziunea Mega, ca referendumul este o "strategie gresita" in momentul in care tara e in pragul falimentului.

"Ma simt ostatica de ceva timp si cunosc cel putin alti zece deputati care gandesc acelasi lucru", a afirmat ea.