Aproape jumatate dintre oamenii bogati din China cu averi de peste 10 milioane yuani (1,6 milioane dolari) se gandesc sa emigreze, cei mai multi pentru a putea sa le ofere o educatie si oportunitati mai bune copiilor, arata un sondaj, citat de Reuters.

Potrivit Raportului Hurun si Bank of China, 46% dintre cei 980 milionari chestionati vor sa plece din tara, in timp ce 14% au emigrat deja sau au aplicat. Sondajul a fost realizat in 18 orase din China, in perioada mai-septembrie, iar 60% au spus ca vor sa plece pentru o educatie mai buna pentru copiii lor.

Varsta medie a celor chestionati este 42 de ani, iar averea medie 60 milioane yuani (9,5 milioane dolari).

Potrivit CNN, cea mai dorita destinatie de catre chinezi este America de Nord - 40% vor sa emigreze in SUA, iar 37% in Canada, urmate de Singapore si Europa.

Circa o treime dintre ei investesc in afara ca un pas catre emigrare, iar un sfert pentru a diversifica si a evita riscurile.

Desi ritmul de crestere s-a redus, China a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut de 9,1 la suta in cel de-al treilea trimestru, iar Fondul Monetar International estimeaza o crestere de 9,5 la suta pentru intreg anul 2011, scrie si Wall Street Journal.

Cu toate acestea, multi dintre chinezii care au profitat in urma cresterii economice a tarii isi exprima, in discutii particulare, ingrijorarea in legatura cu o serie de probleme sociale, cum sunt politicile de control al nasterilor, siguranta alimentara, poluarea, coruptia, sistemul de invatamant neperformant sau sistemul legal prea putin ferm.

Rupert Hoogewerf, fondatorul si editorul Hurun Report, a afirmat ca motivul cel mai des invocat de milionarii care vor sa emigreze este educatia copiilor, fiind urmat de calitatea tratamentelor medicale si teama de poluarea din China.