Inalta Curte din Londra a confirmat miercuri extradarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange in Suedia, un verdict care vine dupa 11 luni de lupte juridice dar care poate fi atacat in recurs in fata Curtii Supreme, anunta AFP.

Julian Assange la conferinta de presa din 24 octombrieFoto: Reuters

Cei doi judecatori insarcinati cu acest dosar au respins argumentele apararii potrivit careia extradarea australianului in varsta de 40 de ani, acuzat in Suedia de viol, este "nedreapta si contrara legii".

Assange are la dispozitie doua saptamani pentru a formula recurs.

Procesul in care Assange, in varsta de 40 de ani, este acuzat de viol si relatii sexuale neprotejate de doua femei care colaborau cu site-ul Wikileaks, a pus in umbra activitatea celui mai mare site de dezvaluiri de documente secrete, care anul trecut a publicat circa 250.000 de telegrame diplomatice ale SUA.

Assange a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

Una dintre femei sustine ca a molestat-o, ignorand-o atunci cand i-a cerut sa foloseasca un prezervativ. Cealalta femeie declara ca Assange a facut sex cu ea in timp ce dormea, de asemenea fara a folosi protectie. Aceasta acuzatie se incadreaza la categoria "viol" in justitia din Suedia, cea mai putin grava, pedepsindu-se cu pana la 4 ani de inchisoare.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

El este eliberat conditionat si acum este fortat sa ramana la domiciliul din Marea Britanie - un conac de langa Londra - purtand o bratara electronica de supraveghere si avand dreptul la doar cateva ore in afara acestuia. In februarie, judecatorul Riddle Howard din Marea Britanie a dat unda verde la extradare, insa Assange a facut recurs.

Odata ajuns in Suedia, Assange se teme ca Washingtonul va cere extradarea sa. SUA cerceteaza de mai mult timp siteul WikiLeaks, dar pana in acest moment nu a lansat nicio acuzatie oficiala.

Site-ul Wikileaks a anuntat pe 24 octombrie "suspendarea temporara a publicarii de documente secrete, din cauza lipsei mijloacelor financiare". In decembrie 2010, gigantii Visa si Mastercard au blocat conturile WikiLeaks, suspendand orice plati catre acesta. MasterCard explica, la acea vreme, ca "politica MasterCard este de a interzice orice client suspectat de actiuni ilegale".