Pasagerii care s-au aflat marti in avionul companiei LOT care a aterizat fortat la Varsovia, dupa ce a avut probleme la trenul de aterizare, si-au spus rugaciunile, plangeau si-si luau la revedere unii de la altii, a declarat ruda uneia dintre persoanele aflate la bordul aparatului Boeing 767, relateaza MSNBC. In acealsi timp, presa poloneze il lauda pe "pilotul erou" care a reusit sa aterizeze avionul la bordul caruia se aflau 231 de persoane.

Incident aviatic terminat cu bineFoto: Reuters

Joanna Dabrowska (29 de ani) a reusit sa vorbeasca la telefon cu soacra ei, dupa ce femeia, pasagera in avion, a fost evacuata in siguranta. Potrivit lui Dabrowska, unii dintre pasageri s-au temut de ce e mai rau: "Oamenii isi luau la revedere unii de la altii si cativa dintre ei plangeau".

Dabrowska a citat-o pe soacra ei, care a spus ca pasagerii si-au scos pantofii si au evacuat avionul pe toboganele de urgenta. "Era socata, dar in stare buna", a spus Dabrowska, referindu-se la soacra ei.

Potrivit AP, Dabrowska se afla intr-un grup de rude ale pasagerilor, asteptand sosirea acestora intr-o camera speciala de pe aeroportul din Varsovia. Soacra ei s-a intors in Polonia dupa ce si-a petrecut o luna in Clinton (New Jersey).

O alta femeie ce-si astepta sotul si cei doi fii a declarat, fara sa-si dea numele, ca este "usurata, dar nervoasa".

Potrivit informatiilor, pasagerii au fost dusi intr-un centru medical, unde au fost examinati de doctori.

Pe de alta parte, pilotul aparatului este laudat de presa poloneza pentru modul profesionist in care a reusit sa aterizeze aeronava.

Presedintele companiei LOT, Marcin Pirog, a declarat ca echipajul, format din capitanul Tadeusz Wrona si copilotul Jerzy Szwartz, a realizat o "aterizare de urgenta perfecta", care a facut ca nimeni sa nu fie ranit.

"A fost pentru prima data cand un avion LOT a trebuit sa aterizeze fara trenul de aterizare scos", a spus Pirog, afirmand ca astfel de aterizari nu se termina intotdeauna cu bine.

Televiziunile poloneze au transmis in direct aterizarea avionului, care a atins solul cu burta, inainte de a se opri. Echipele de interventie stropisera in prealabil pista cu o spuma speciala, pentru a preveni un incendiu. In plus, dupa ce aparatul s-a oprit, pompierii s-au grabit sa-l stropeasca cu apa si spuma.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a vorbit cu pilotul la telefon, a anuntat ca-i va decora pe membrii echipajului cu decoratii de stat: "Tuturor celor implicati vreau sa le multumesc din toata inima".

Aeroportul din Varsovia a fost inchis pana miercuri la ora locala 08:00, iar avioanele care trebuiau sa aterizeze in capitala poloneza au fost directionate spre Lodz, Gdansk si Cracovia.