​Guvernul de la Dublin a anuntat marti ca datoria publica a Irlandei in 2010 este cu 2,3% mai mica decat s-a crezut initial, cauza fiind o greseala contabila, titreaza Reuters. In urma recalcularii, datoria Irlandei s-a micsorat cu 3,6 miliarde de euro.

Cifrele au indicat ca datoria Irlandei, raportata la produsul intern brut - indicatorul principal al sustenabilitatii datoriei - a fost de 94% la finalul anului trecut, mai degraba decat de 96% cum a fost raportata initial.

Potrivit calculelor facute in functie de datele initiale, datoria publica a Irlandei ar fi urmat sa creasca la 111% din PIB pana la sfarsitul lui 2011 si, potrivit FMI, va creste pana la 119% din PIB in 2013. Guvernul irlandez va face publica la sfarsitul acestei saptamani o estimare revizuita a datoriei pentru 2011.

Economiile de 3,6 miliarde de euro sunt echivalente cu rectificarea fiscala minima ceruta pentru 2012 de catre acordul FMI/EU.

Eroarea a fost rezultatul unei schimbari a modalitatii de luare in calcul a imprumuturilor facute de National Treasury Management Agency (NTMA) catre Housing Finance Agency (HFA), o companie de stat ce sprijina financiar autoritatile locale. Astfel, imprumuturile au fost numarate de doua ori.