Un tribunal din Coreea de Sud a condamnat un soldat american la 10 ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat ca a violat o adolescenta, transmite YahooNews, care precizeaza ca sentinta anuntata marti este a doua in ceea ce priveste durata, data unui militar SUA in tara asiatica, in ultimii 20 de ani.

Proteste impotriva soldatilor americaniFoto: Reuters

Tribunalul din Uijeongbu l-a condamnat pe soldatul de 21 de ani pentru ca a agresat-o sexual "in repetate randuri" pe tanara de 16 ani, dupa ce a intrat cu forta in camera ei de colegiu din apropiere de Seul, in luna septembrie.

Militarul a comis "numeroase acte sadice si perverse", in timp ce a amenintat-o pe fata cu o foarfeca, un cutit si o bricheta.

Soldatul american a jefut-o pe fata sud-coreeana de 4.50 dolari.

In afara pedepsei cu inchisoarea, soldatul va trebui sa mearga la 80 de ore de consiliere psihologica, iar informatiile sale personale vor fi afisate pe site-ul guvernului de la Seul timp de 10 ani.

Tribunalul nu a dezvaluit inca numele militarului american.

Un purtator de cuvant al tribunalului sud-coreean a declarat ca fata s-a simtit "ingrozita si umilita sexual" in timpul agresiunii. Procurorii au cerut o pedeapsa de 15 ani, insa, potrivit oficialului, judecatorul a afirmat ca militarul si-a cerut scuze, e inca tanar si aceasta fusese prima lui infractiune.

Atat procuratura, cat si aparatorii soldatului au la dispozitie o saptamana pentru a face recurs.

AP scrie ca acest caz, impreuna cu o plangere facuta de o tanara impotriva unui alt soldat american, au determinat armata americana si oficialii guvernamentali ai SUA sa isi ceara scuze publice.

Circa 28.500 de soldati americani sunt stationati in Coreea de Sud, iar infractiuniile in care au fost implicati unii dintre ei au alimentat sentimentele anti-SUA in randul multor sud-coreeni.

In 2002, achitarea a doi soldati americani, care trecusera cu o masina blindata peste doua eleve in timpul unor exercitii militare, a determinat proteste nationale impotriva prezentei SUA in tara.

Potrivit AP, sentinta de marti este a doua in ceea ce priveste durata, data unui militar SUA in tara asiatica, in ultimii 20 de ani. In 1993, un soldat al SUA a fost condamnat la inchisoare pe viata, pentru uciderea unui barman sud-coreean. Ulterior, sentinta a fost redusa la 15 ani, iar soldatul american a fost eliberat in 2006.