Un parlamentar japonez a băut un pahar cu apă provenita din interiorul centralei nucleare de la Fukushima, in incercarea de a dovedi eficienţa sistemului de decontaminare radioactivă a apei, anunta AFP. Televiziunile nipone au difuzat imagini cu deputatul Yasuhiro Sonoda, care, vizibil nervos, inghitea apa de la Fukushima, filtrata in prealabil. Sonoda, politician care ocupa si functia de secretar in cadrul Guvernului, a facut demonstratia la presiunile jurnalistilor, care i-au cerut sa arate ca zona din jurul centralei nucleare grav avariate in luna martie este sigura.

Demonstratia parlamentarului japonezFoto: Captura LiveLeak

"Simplul fapt de a bea acest pahar nu e neaparat o demonstratie de siguranta, imi dau seama de asta. Cel mai important este sa furnizati informatii publicului", le-a spus el jurnalistilor.

Apa, care a fost prelevata din interiorul clădirilor reactoarelor şi turbinelor centralei, inundate de mii de tone de apa deversata pentru răcirea combustibilului nuclear, este tratată într-o uzină de decontaminare aflata chiar in interiorul centralei, iar ulterior este reintrodusă în circuitele de răcire. Această apă nu este destinată consumului.

La aproape 8 luni de la accidentul nuclear de la Fukushima, mii de persoane evacuate in martie nu se pot intoarce la locuintele lor, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei. Expertii spun ca decontaminarea zonei va dura cateva decenii.