Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, in unanimitate, o rezolutie prin care cere Libiei si tarilor vecine sa opreasca proliferarea in regiune a armelor colectate de Muammar Gaddafi, in special a rachetelor sol-aer, transmite AFP.

Rezolutia, prezentata de Rusia, impune autoritatilor libiene sa ia masurile necesare pentru a impiedica proliferarea armelor si invita tarile sa-si respecte angajamentele internationale de distrugere a stocurilor de arme chimice.

Prin adoptarea acestei rezolutii, Consiliul de Securitate cere, de asemenea, statelor din regiune sa colaboreze cu Libia pentru a preveni raspandirea acestor arme.

"Aceasta rezolutie reprezinta un pas inainte in cooperarea internationala, pentru a lupta mai bine impotriva fenomenului recurent al raspandirii armelor in regiune, in special in Sahel", a declarat o sursa occidentala in cadrul Consiliului de Securitate.

Noul regim libian a descoperit recent doua depozite de iperita, un agent chimic foarte rezistent, ascunse de fostul regim libian pentru a nu fi descoperite de inspectorii ONU, potrivit declaratiilor unui expert din Libia.

Reprezentantul special al ONU in Libia, Ian Martin, spune ca sute de stocuri de arme si munitii se afla inca pe teritoriul libian. El a subliniat insa ca rachetele ar fi fost furate. Potrivit lui Ian Martin, armele chimice si materialele nucleare se afla in mainile Consiliului National de Tranzitie.