Din inchisoare, un apropiat al lui Muammar Gaddafi povesteste ultimele saptamani ale "Liderului", ucis in apropiere de orasul sau natal, Syrte, in data de 20 octombrie. Un om "deprimat, ingrijorat" care prefera "sa moara in Libia decat sa fie judecat" de Tribunalul Penal International, relateaza AFP.

Muammar GaddafiFoto: Reuters

In data de 27 iunie, TPI a emis un mandat de arestare pentru crime impotriva umanitatii pe numele lui Muammar Gaddafi, a fiului sau Seif Al-Islam si a lui Abdallah Al-Senussi, fostul sef al serviciilor secrete militare din Libia.

Aceasta decizie nu a facut decat sa agraveze lucrurile, spune acum Mansur Daou, fostul sef al serviciilor de securitate interna, inchis la Misrata (215 km est de Tripoli): "Mandatul de arestare al TPI i-a hotarat, pe el si pe fiii lui, sa ramana in Libia (...) Gaddafi spunea 'prefer sa mor in Libia decat sa fiu judecat de (procurorul TPI Luis) Moreno-Ocampo'".

Seif Al-Islam si un alt fiu, Muatassim, "doreau ca Gaddafi sa ramana, in special Seif", considerat mostenitorul sau, in timp ce "Senussi facea presiuni sa plece".

In 19 august, atunci cand fortele Consiliului National de Tranzitie (CNT) se aflau la portile capitalei Tripoli, Muammar Gaddafi a fugit la Syrte, regiunea sa natala. Trupele CNT au intrat in Bab al-Aziziya, resedinta sa, in 23 august.

"Stia din aprilie ca s-a terminat"

"Gaddafi stia ca s-a terminat (...) de cand trupele sale au fost respinse din Misrata", unul dintre fiefurile insurectiei, in 25 aprilie, si devenea "din ce in ce mai nervos", isi aminteste Daou.

"Se afla sub presiune si pentru ca prietenii sai il parasisera, Berlusconi (premierul Italiei), Sarkozy (presedintele Frantei), Erdogan (premierul Turciei), Tony Blair (fostul premier britanic). Asta l-a afectat, ii considera prieteni apropiati", adauga acesta.

La inceput, fostul dictator traia intr-un hotel din Syrte. Dar, cand fortele CNT s-au apropiat de oras, isi schimba locuinta aproape zilnic, din motive de securitate.

Proviziile sale se reduceau, bombele incepeau sa curga, luptele se intensificau, devastand orasul. Electricitatea si apa curenta au fost taiate, hrana era din ce in ce mai rara. Seful sau de securitate descrie un om "deprimat, foarte nelinistit". "Era foarte neobisnuit sa-l vad asa", spune el.

"Gaddafi nu s-a luptat niciodata. Era prea batran"

Muatassim, ucis si el, conducea luptele din Syrte, in timp ce Seif, fugar in prezent, nu a aparut in zona: "incepand cu 27 august, a ramas la Bani Walid", un alt bastion pro-Gaddafi care a cazut cu putin timp inainte de Syrte, "si nu l-am mai revazut de atunci", povesteste Mansur Daou.

Luptatorii profesionisti cadeau unul dupa altul si erau inlocuiti de voluntari lipsiti de experienta din Syrte.

"Gaddafi citea carti, scria multe notite, isi facea siestele. Muatassim conducea lupta. Gaddafi nu s-a luptat niciodata. Era prea batran", explica fostul demnitar libian.

"O eroare monumentala"

In 19 octombrie, situatia era disperata: ultimul perimetru este incercuit in cartierul nr. 2 din Syrte, sub bombele CNT si ale NATO.

Atunci s-a luat decizia de a pleca inspre sud, la Wadi Djaref, in apropiere de satul natal al lui Gaddafi.

"O eroare monumentala" pentru Daou: "A fost ideea lui Muatassim. Mai avea 45 de vehicule, intre 160 si 180 de oameni, unii raniti. Plecarea trebuia sa se faca la ora 03,30 dimineata (in 20 octombrie), dar s-au intarziat trei sau patru ore (...), pentru ca voluntarii lui Muatassim erau foarte prost organizati", povesteste el.

Convoiul porneste la drum in zori, dar este rapid reperat de NATO care declanseaza o lovitura aeriana. Fortele pro-CNT vin sa termine treaba, ucigand sau capturand supravietuitorii.

Ranit, Gaddafi este gasit ascunzandu-se intr-un canal de colectare a apelor. Aici, combatantii din Misrata isi iau revansa: este batut, insultat, umilit. Doua ore mai tarziu, moare, cu un glont in cap si altul in piept.