O organizatie caritabila pentru copii a anuntat luni ca o fetita nascuta intr-o regiune defavorizata din India este persoana cu numarul 7 miliarde de pe planeta, la putin timp dupa ce o mica filipineza a fost sarbatorita la ea in tara la nastere, relateaza AFP. ONU a precizat ca anul acesta nu va mai acorda acest titlu simbolic, asa cum a facut la pragul de 6 miliarde in urma cu 12 ani, astfel ca mai multe tari il vor revendica in cursul zilei de luni.

Bebelusul Danica, sarbatorit in Filipine pentru titlul de locuitorul cu numarul 7 miliarde al planeteiFoto: Agerpres/AP

Astfel, doua regiuni din Rusia - Kamceatka, cea mai estica si Kaliningrad, cea mai vestica, au precizat ca revendica pragul de 7 miliarde de locuitori, dupa anuntul organizatiei referitoare la fetita din India.

"Tara noastra, asa cum se stie, incepe cu Kamceatka, de aceea consideram ca acest nou-nascut din Kamceatka este primul nascut in Rusia in ziua in care populatia atinge 7 miliarde".

Insa regiunea Kaliningrad si-a anuntat propriul pretendent la titlu, iar jurnalistii aflati in jurul leaganului sau au proclamat: "omul cu numarul 7 miliarde de pe Terra este un rus".

Dupa ce Filipine au sarbatorit nasterea fetitei Danica la Manila, organizatia Plan International cu sediul in Regatul Unit a desemnat o fetita indiana din Uttar Pradesh, Nargis, ca fiind al 7 miliardelea om de pe Pamant. Rusia a intrat ulterior in "cursa".

Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins in 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebelus nascut la Sarajevo, ca fiind locuitorul simbolic cu numarul 6 miliarde de pe planeta.

Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinta de presa, momentul in care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate: "Nu este doar o chestiune care tine de cifre. Este vorba de istoria umanitatii. Sapte miliarde de persoane au nevoie de hrana. De energie. De oferte interesante in domeniul locurilor de munca si al educatiei. De drepturi si de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea sa-ti cresti copiii in pace si siguranta. Tot ceea ce fiecare isi doreste pentru sine, inmultit de 7 miliarde de ori".

Acesta este mesajul pe care secretarul general al ONU il va transmite cu ocazia summitului G20 de saptamana viitoare de la Cannes: in fata unei populatii care continua sa creasca in contextul crizei economice mondiale, conducatorii lumii trebuie sa se astepte la mai multe revolte.

Pe de alta parte insa, Biroul american pentru recensamantul populatiei estimeaza ca pragul istoric de 7 miliarde de locuitori va fi atins abia pe 12 martie 2012.