Liga Araba il avertizeaza pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca o interventie internationala in Siria poate deveni inevitabila in cazul unui esec al medierii arabe in vederea incetarii violentelor, a relatat duminica Al-Qabas, un influent cotidian kuweitian, citat de Mediafax. O delegatie a Ligii Arabe se va intalni duminica, la Doha, cu reprezentanti ai regimului sirian, care vor transmite raspunsul autoritatilor de la Damasc la solicitarile formulate vineri de Liga. Tot duminica, intr-un interviu publicat de Sunday Telegraph, presedintele sirian Bashar al-Assad afirma ca o eventuala interventie occidentala impotriva tarii sale va provoca un cutremur care va afecta intreaga regiune.

Citand surse arabe, cotidianul Al-Qabas afirma ca "delegatia araba a fost clara (...) in cursul intalnirii cu conducerea siriana si a avertizat ca, daca solutia araba esueaza, criza va deveni internationala". "Aceasta inseamna ca Siria trebuie sa se astepte la o interventie straina si un embargou economic", adauga sursele citate de ziarul kuwaitian.

Liderul sirian Bashar al-Assad spune, insa, intr-un interviu din Sunday Telegraph, ca "Siria este acum un nod in aceasta regiune. Este o linie tectonica si, daca te joci cu pamantul, poti provoca un cutremur. Orice problema in Siria va incendia intreaga regiune. Daca planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza intreaga regiune. Vreti sa vedeti alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?".

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza proprii cetateni.

Potrivit ONU, reprimarea violenta a miscarii de contestare a regimului lui Assad s-a soldat, in ultimele luni, cu peste 3.000 de victime.