Premierul italian Silvio Berlusconi a oferit milioane de euro unui lung sir de dansatoare, actrite sau prezentatoare de televiziune, potrivit unor inregistrari bancare dezvaluite joi, in timp ce tara sa se afunda in criza economica si se confrunta cu noi masuri de austeritate, scrie Daily Telegraph.

Generosul premier italian, in varsta de 74 de ani, a donat admiratoarelor sale aproape trei milioane de euro in bani lichizi si a cheltuit inca 337.000 de euro pe bijuterii pe care le-a oferit acestora drept cadouri, releva extrasele bancare.

Aceste dezvaluiri au aparut la numai o zi dupa ce seful guvernului de la Roma a prezentat liderilor europeni intruniti la Bruxelles un pachet de reforme economice intocmit in graba, dar care va lovi dur italianul de rand, acesta incluzand masuri privind inlesnirea procedurii prin care angajatii pot fi concediati, precum si ridicarea varstei de pensionare cu doi ani, de la 65 la 67 de ani.

Detaliile cu privire la aceste tranzactii au iesit la iveala in cadrul anchetei derulate de magistratii din Florenta in cazul lui Denis Verdini, coordonator national al partidului lui Berlusconi - Poporul Libertatii, care este cercetat pentru presupuse fapte de coruptie in acordarea contractelor de servicii publice.

Documentele, obtinute de ziarul italian La Repubblica, arata ca, intre ianuarie 2007 si iunie 2008, Berlusconi a platit 17 milioane de euro catre prieteni si asociati, inclusiv aliati politici, consilieri personali sau catre fratele sau Paolo, cel care editeaza cotidianul de dreapta Il Giornale.

Din aceasta suma, platile care s-au dus catre fermecatoarele tinere se ridica la 2,7 milioane de euro.

Italia se afla sub enorma presiune a UE de a-si reduce deficitul bugetar si de a stimula cresterea economica, insa gravitatea situatiei nu pare sa-l fi oprit pe Il Cavaliere sa arunce priviri admirative catre una dintre colegele sale in timpul summitului european de miercuri, de la Bruxelles, mai scrie Telegraph.

Berlusconi a fost surprins zambind larg la Helle Thorning-Schmidt, prim-ministrul Danemarcei, si aruncand o privire catre fundul ei, in timp ce aceasta se indeparta. De altfel, in urma acestor imagini, ziarul italian La Stampa a scris despre Berlusconi ca este "incorigibil".