​Un stoc de arme chimice a fost gasit in Libia de catre Consiliul National de Tranzitie, au anuntat autoritatile aflate la conducerea tarii dupa moartea lui Muammar Gaddafi, relateaza Daily Telegraph.

CNT a precizat ca armele, care dateaza din "perioada Gaddafi", sunt acum pazite si vor fi securizate de experti.

Descoperirea munitiei demonstreaza ca Gaddafi a refuzat sa renunte la armele de distrugere in masa, in ciuda promisiunii facute lui Tony Blair, in 2004.

Procesul de dezarmare in Libia a fost intrerupt de izbucnirea razboiului si rebelii s-au temut ca fostul lider le va folosi asupra propriului sau popor.

Ian Martin, seful misiunii ONU in Libia, a declarat intr-o intalnire a Consiliului de Securitate ca au fost gasite mai multe locatii in care erau depozitate arme chimice, de la prabusirea guvernului lui Gaddafi.

Regimul fostului colonel a "acumulat cel mai mare stoc de rachete antiaeriene cunoscut", potrivit lui Martin.

"Mii dintre acestea au fost distruse in timpul operatiunilor NATO. Insa trebuie sa va raportez ingrijorarile noastre asupra furtului si posibila proliferare de MANPADS", sau Man-Portable Air Defense Systems", i-a informat Martin pe membrii Consiliului de Securitate.

Acesta a declarat ca au fost furate si munitii si mine explozive.

Martin a atras atentia asupra faptului ca minele au fost plasate in multe orase si ca exista cantitati foarte mari de proiectile si bombe neexplodate in Sirte si Bani Walid.

"In Tripoli se banuieste ca sunt multe stocuri in zone rezidentiale, inclusiv in scoli si spitale, unde ar fi fost mutate de fortele lui Gaddafi, pentru a le ascunde de atacurile aeriene. In cea mai mare parte au ramas nesecurizate", a spus el.