​Turcia a anuntat ca va accepta ajutor din strainatate, inclusiv din Israel, in urma cutremurului de duminica seara dupa ce, initial, a refuzat asistenta internationala. Printre cei care au sarit in ajutorul tarii lovite de seism se numara si Israelul care insa a anuntat ca gestul umanitar nu ar trebui perceput ca o incercare de a remedia legaturile diplomatice dintre cele doua tari, scrie Reuters citand oficiali israelieni. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat grav in vara lui 2010, in urma raidului asupra flotilei pro-palestiniene ce voia sa forteze blocada israeliana impusa Fasiei Gaza.

Raspunzand apelului international lansat de autoritatile de la Ankara in urma seismului de 7,2 grade, care a lovit duminica estul tarii, Israel intentioneaza sa trimita miercuri si joi, pe cale aeriana, cateva case prefabricate anuntand ca poate sa trimita mult mai multe structuri pe cale navala.

"Am spus ca suntem pregatiti sa oferim tot ajutorul posibil, pe care il doresc si il cer, dar nu exista un amestec intre relatiile politico-diplomatice si dezastrele naturale. Le separam total pe cele doua", a declarat ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, pentru postul israelian Army Radio.

Ajutorul oferit de Israel Turciei in urma cutremurului din 1999 a contribuit la construirea unui parteneriat strategic intre cele doua tari, parteneriat ce s-a deteriorat in ultimul an din cauza politicii Israelului fata de Palestina. Un punct de rascruce a fost atacul Israelului asupra "Flotilei libertatii" in mai 2010, incident ce s-a soldat cu moartea a 9 activisti turci. Ca urmare a acestuia, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara.

In ciuda crizei diplomatice, in decembrie 2010 Turcia a trimis Israelului unitati de pompieri pentru a controla un incendiu care a devastat parcul national de pe Muntele Carmel.

"Cand o tara se confrunta cu un dezastru si are probleme umanitare, este corect sa ajuti si sa pui, pentru un moment, deoparte diferentele", a declarat directorul general al Ministerului israelian al Apararaii, Ehud Shani.

Turcia a refuzat duminica oferta de ajutorare facuta de Israel, noteaza agentia de stiri. Administratia de la Ierusalim a reactionat spunand ca, in cazul in care Turcia revine asupra deciziei, oferta ramane valabila. In decursul zilei de marti, Turcia a solicitat asistenta internationala.

Amintim ca seismul s-a produs duminica dupa-amiaza, la o adancime de 20 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 16 kilometri nord-est de Van, in estul Turciei. Dupa cutremur, in zona au fost inregistrate circa 200 de replici, una dintre acestea de magnitudine 6. Afad - Directia oficiala pentru situatii de urgenta - a anuntat ca 2.262 de cladiri s-au prabusit in zona sinistrata. Potrivit Mediafax, cutremurul s-a soldat cu 459 de morti si peste 1.300 de raniti.

Citeste si: