Politia germana a arestat un cuplu, sot si sotie, banuiti ca ar fi agenti rusi sub acoperire ce au activat pe teritoriul tarii timp de peste 20 de ani, scrie Spiegel Online. In cazul in care acuzatiile se dovedesc a fi adevarate, descoperirea ar putea afecta relatiile diplomatice dintre Germania si Rusia.

Sotii cunoscuti drept Andreas si Heidrun A. au fost arestati marti, 18 octombrie, in Marburg, sub suspiciune de "activitatea de agent al serviciului secret" si utilizare de documente false, potrivit procuraturii germane. Actiunea reprezinta prima arestare a unor spioni rusi dupa reunificarea Germaniei in 1990.

In momentul arestariii, Heidrun A. a fost surprinsa in biroul ei, in fata unui transmitator wireless, conectat la un computer, pe care primea mesaje codate.

Arestarea din Marburg reprezinta punctul culminant al unei investigatii indelungate a autoritatilor germane. Investigatorii cred ca Heidrun A., in varsta de 45 de ani, si sotul ei Andreas, in varsta de 51 de ani, au fost, timp de cel putin 20 de ani, agenti sub acoperire ai Moscovei, insarcinati cu spionarea autoritatilor germane. Cei doi au negat acuzatiile.

Andreas A. s-a mutat in Germania in 1988 pentru studii. Potrivit actelor, acesta este nascut in Argentina si crescut in Austria. In 1990 s-a casatorit cu Heidrun, de cetatenie austriaca, nascuta in Peru. Investigatii in Peru si Argentina au scos la iveala faptul ca datele trecute in pasaport sunt false.

Ancheta autoritatilor germane a avut drept punct de plecare cazul agentului rus sub acoperire Anna Chapman, arestata in iunie 2010 impreuna cu alti 10 presupusi spioni. Potrivit unei surse CIA, programul de spionaj al Moscovei ar cuprinde o retea similara de agenti ce opereaza in Europa. Urmarind mesajele radio transmise in Germania, autoritatile germane au concluzionat ca macar un cuplu de spioni rusi locuieste pe teritoriul tarii.

Expertii cred ca este posibil ca cei doi sa fi folosit Germania ca baza pentru a opera in alte tari ale Europei. O alta teorie propusa este ca Andreas si Heidrun A. reprezinta veriga de legatura intre Moscova si alti agenti.

Potrivit legii germane, reprezinta o infractiunea sa lucrezi pentru serviciul secret al altei tari impotriva statului german. In cazul in care se dovedeste ca spionii foloseau Germania drept baza pentru operatiuni in alte tari, in contextul Uniunii Europene, ramane de vazut in ce masura interesele Germaniei sunt afectate.