Expertii nucleari se pregatesc marti sa dezmembreze cea mai veche, mai mare si mai puternica bomba din arsenalul nuclear american, care dateaza din perioada Razboiului Rece, scrie AFP.

Bomba nucleara B-53Foto: Reuters

Ultima bomba B-53 - construita in 1962, anul crizei rachetelor din Cuba - va fi demontata la Amarillo (Texas, Sud), in uzina Pantex, singura din Statele Unite unde se produc, intretin si dezmembreaza armele nucleare in prezent.

Gri, cu o greutate de 4,5 tone si avand marimea unui microbuz, bomba are capacitatea de a distruge o intreaga regiune metropolitana cu cele noua megatone eliberate dintr-un bombardier B-52.

Bomba atomica ce a distrus Hiroshima in ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial continea o incarcatura de 12 kilotone, respectiv o putere de 0,012 megatone.

"Este important in masura in care este ultima dintre aceste arme de mai multe megatone pe care puterile nucleare le fabricau in timpul Razboiului Rece", a declarat Hans Kirstensen, director de informatii nucleare al Federatiei oamenilor de stiinta americani.

Dezmembrarea bombei, retrasa din arsenalul american in 1997, implica separarea celor 135 de kg de exploziv de uraniul din centrul bombei, a precizat purtatorul de cuvant al Pantex, Greg Cunningham.

"Lumea este un loc mai sigur cu aceasta dezmembrare", spune Thomas D'Agostino, director la National Nuclear Security Administration, in comunicatul publicat de Pantex.