Un avion de linie qatarez care a ramas fara legaturi radio deasupra teritoriului Slovaciei a fost asistat de doua avioane de vanatoare slovace, a anuntat marti ministerul Apararii de la Bratislava, citat de AFP.

"Avem obligatia sa ne mobilizam avioanele de vanatoare in caz de violare a spatiului aerian sau de survol al unui avion fara legaturi radio", a declarat ministrul slovac al Apararii, Lubomir Galko.

Aparatul, un Airbus A330 al Qatar Airways care efectua o cursa Londra-Doha, a intrat sambata dimineata in spatiul aerian slovac venind din Republica Ceha.

Doua MiG-29 slovace au decolat de la baza aeriana Sliac la ora 10,54 (08H54 GMT pentru a stabili contactul vizual cu echipajul la 11H08 (09,08 GMT), a precizat ministrul.

Pilotii qatarezi au confirmat prin gesturi ca aparatul nu mai are contact radio, a adaugat el.

Avioanele de vanatoare au condus apoi Airbusul spre frontiera ungara unde controlul a fost preluat de autoritatile locale.

Ministrul Galko a profitat de ocazie pentru a califica drept "zvon" un mail trimis presei locale de un controlor aerian de trafic slovac care afirma, sub acoperirea anonimatului, ca unul dintre cele doua avioane de vanatoare a reusit sa evite in ultima clipa o coliziune cu un aparat Boeing civil, care se afla in aer.

"Nicio regula de securitate nu a fost incalcata, zborul (celor doua MiG-29) a fost in conformitate cu legislatia", a subliniat Galko.

Serviciul slovac de control al traficului aerian a deschis totusi o ancheta pentru a determina circumstantele acestui incident.