Trupul lui Muammar Gaddafi, aflat, alaturi de cel al fiului sau Mutassim intr-o camera frigorifica in Misrata, a fost supus unei examinari post mortem, si urmeaza sa fie dat rudelor, relateaza BBC. Libienii au stat la coada pentru a il vedea. Comandantul fortelor care l-au prins in Sirte a oferit noi detalii asupra mortii colonelului.

Omran el Oweib a declarat ca Gaddafi a fost ridicat din conducta unde se ascundea, a facut 10 pasi, apoi s-a prabusit.

Intre suporterii sai si luptatori ai Consiliului National de Tranziti a izbucnit apoi un schimb de focuri, in care era imposibil sa vezi cine a tras glontul fatal, spune el.

Oweib a relatat ca l-a dus pe Gaddafi la spital, unde a fost declarat mort.

ONU, SUA, Comunitatea Internationala pentru drepturile omului, dar si familia Gaddafi au cerut transparenta in cazul mortii fostului lider, prins joi in viata, apoi declarat mort. Oficial, Consiliul National de Tranzitie a anuntat ca a avut loc un schimb de focuri dupa capturare, in timpul carora Gaddafi a fost ucis.

Un membru al CNT a declarat ca nu crede ca a fost ucis intentionat, insa chiar "daca a fost ucis intentionat, o merita".

Mai multe imagini video il arata pe Gaddafi transportat pe strazi, dupa ce a fost prins. Un luptator CNT a declarat joi ca l-a gasit pe Gaddafi ascunzandu-se intr-o conducta si ca acesta l-ar fi implorat sa nu il impuste.

CNT urmeaza sa anunte eliberarea tarii la acest sfarsit de saptamana. NATO a anuntat la randul sau ca misiunea sa in Libia se va incheia la 31 octombrie, dupa 7 luni de campanie.

Oficialii CNT vor face o inhumare secreta pentru Muamm Gaddafi, pentru a nu transformat in loc de pelerinaj. Exista speculatii ca se va recurge la o inmormantare in mare, ca in cazul liderului al-Qaeda, Osama bin Laden.