NATO isi va incheia misiunea militara din Libia pe 31 octombrie, a anuntat vineri secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen. Anuntul vine dupa ce fostul lider libian, Muammar Gaddafi, a murit joi, in orasul natal Sirte.

Anders Fogh RasmussenFoto: NATO

Reprezentantii celor 28 de tari membre NATO au incheiat un "acord preliminar" pentru a pune capat operatiunilor maritime si aerine incepute pe 31 martie in Libia, a declarat Rasmussen, in cadrul unei conferinte de presa.

Mai multe tari participante, intre care Franta si Marea Britanie, au pledat pentru prudenta in mentinerea unei parti a dispozitivelor NATO in Libia, pana cand situatia se stabilizeaza si Consiliul National de Tranzitie va fi capabil sa asigure securitatea pe intreg teritoriul tarii.

Anders Fogh Rasmussen a refuzat sa comenteze moartea lui Gaddafi, care "nu a fost niciodata o tinta a operatiunii noastre".

Operatiunea militara din Libia a fost condusa de la una dintre bazele NATO din Napoli (Italia). Avioanele, elicopterele si dronele NATO au efectuat peste 9600 de misiuni "ofesive" dintr-un total de peste 26.000. Mai multe tari arabe, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite, au participat la misiunea NATO.