Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi ridica "numeroase intrebari" la Moscova, in special legate de legalitatea atacului NATO impotriva convoiului sau, a declarat vineri ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Decizia (comunitatii internationale) era ca si-a pierdut legitimitatea si ca trebuie sa plece. Maniera in care a murit ridica numeroase intrebari", a precizat Lavrov, pentru trei posturi rusesti de radio.

"Suntem interesati in special de actele NATO din punct de vedere al legislatiei internationale", a adaugat acesta.

Serghei Lavrov a reamintit ca loviturile aeriene impotriva Libiei erau autorizate de Consiliul de Securitate al ONU doar pentru a impune o zona de excluziune aeriana instituita pentru a proteja civilii.

"Nu exista niciun raport intre zona de excluziune aeriana si un atac impotriva unui obiectiv aflat la sol", respectiv convoiul lui Muammar Gaddafi, a continuat seful diplomatiei rusesti.

"Cu atat mai mult cu cat nu poate fi vorba de protejarea civililor, avand in vedere ca acest convoi nu ataca pe nimeni, putem spune chiar ca era pe fuga", a mentionat Lavrov.

NATO a afirmat vineri ca nu stie daca Muammar Gaddafi se afla in convoiul pe care l-a luat ca tinta in ziua precedenta, la Syrte, si nu a aflat decat ulterior ca acest atac "a contribuit probabil" la capturarea fostului lider.

Gaddafi, in varsta de 69 de ani, a fost capturat in viata in regiunea sa de origine, in apropiere de orasul Syrte (360 km est de Tripoli) si a fost ucis de un glont la scurt timp, in circumstante care sunt inca neclare.

Lavrov a reamintit ca, potrivit conventiilor de la Geneva, prizonierii de razboi nu pot fi executati.

"Atunci cand un participant la un conflict este capturat, i se ofera asistenta medicala daca este ranit, si este categoric interzis sa-l ucizi. Gaddafi a fost capturat ranit si ulterior i s-a luat viata", a comentat acesta.