Aproximativ 125.000 de persoane demonstreaza miercuri, in prima zi a grevei generale de 48 de ore, la Atena, Salonic (nord) si in alte orase ale tarii, potrivit politiei, un numar record de la inceputul crizei datoriilor, in 2010, relateaza AFP.

Ora 14,15 Mai multe ciocniri au izbucnit intre grupuri de tineri si politie in apropierea parlamentului.

Aproximativ 200 de tineri au inceput sa bombardeze cu cocktailuri molotov si pietre asupra unei bariere ridicata de politie pentru a impiedica accesul acestora in parlament.

Politia a ripostat cu gaze lacrimogene.

Manifestantii, care protesteaza impotriva unui nou plan de austeritate care urmeaza sa fie votat joi seara de parlament, au ocupat centrul Atenei, al Salonicului, Heraklion (Creta) si Patras (vest), scandand sloganuri ostile guvernului socialist.

La Atena, patru cortegii diferite, respectiv peste 70.000 de persoane, potrivit politiei, defilau in directia pietei Syntagma, in fata Parlamentului, unde au inceput marti seara dezbaterile asupra unui proiect de lege contestat, care impune noi masuri de austeritate care vor reduce brutal nivelul de viata a numerosi greci.

Numarul protestatarilor constituie un record de la inceputul crizei datoriilor suverane, cele mai mari manifestatii fiind, pana in prezent, protestul a 70.000 de oameni, in mai 2010, la Atena, la apelul sindicatelor, sau in mai 2011, la chemarea miscarii indignatilor, potrivit datelor oferite de politie.

Proiectul de lege prevede in special o reducere a numarului de functionari publici, majorari de impozite precum si inghetarea contractelor colective de munca, deschizand drumul reducerilor de salarii in intreprinderile private.

Aceasta a cincea greva generala de la inceputul anului - a doua de 48 de ore de la finele lunii iunie - intervine in conditiile in care Grecia este deja perturbata de o multitudine de greve sectoriale, precum cea a gunoierilor, care au lasat strazile Atenei intesate de gunoaie de peste 10 zile.

Miercuri, transporturile, scolile, muzeele si intreg sectorul public erau paralizate si, lucru si mai rar in Grecia, numeroase magazine, banci si chioscuri au ramas inchise, raspunzand apelului la proteste lansat de cele doua mari sindicate, public si privat, Adedy si GSEE.

Uniunea Europeana ar putea ajunge la un acord, duminica, asupra unei noi reduceri a datoriei Greciei, mai mare decat cea decisa in 21 iulie.