Un calugar tibetan si-a dat foc in semn de proteste fata de politicile religioase ale Chinei, a declarat duminica un activist tibetan pentru Reuters. Tanarul de 19 ani este al optulea tibetan care si-a dat foc anul acesta in regiunea sed-vestica a Chinei devenita centru al opozitei fata de controlul religios impus de administratia de la Beijing.

Priveghi in memoria tibetanilor care si-au dat foc in semn de protest (11 oct. 2011)Foto: Reuters

Calugarul de la manastirea Kirti din provincia Sichuan a cerut eliberarea Tibetului si intoarcerea in regiune a liderului spiritual tibetan aflat in exil, Dalai Lama, a explicat Zorgyi, un activist tibetan si membru al grupului "Free Tibet", aflat in exil in India.

Biroul de informatii al prefecturii din Aba, de care apartine manastirea, sustine ca "nu stie nimic despre incident pana la aceasat ora". Politia din zona nu a putut fi contactata, scrie agentia de presa.

Politia a stins flacarile si l-a batut pe calugar, sustine Zorqyi, bazandu-si declaratiile pe observatiile martorilor la incident. Acesta a adaugat ca tanarul este in viata.

In decursul acestui an, opt etnici tibetani, dintre care sapte din prefectura Aba, si-au dat foc in semn de protest fata de controlul religios al Chinei ce a dus, printre altele, la exilarea liderului religios tibetan Dalai Lama sub acuzatia de actiuni separatiste. Dalai Lama neaga acuzatiile sustinand ca doreste doar autonomia Tibetului.

China a preluat controlul Tibetul in 1951 pretinzand ca l-a "eliberat pasnic". Guvernul de la Beijing sustine ca influenta sa in Tibet a favorizat dezvoltarea regiunii inapoiate. China continua sa monitorizeze indeaproape regiunea autonoma si provinciile vecine platoului tibetan.