Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut sambata guvernului din Malawi sa isi indeplineasca datoriile internationale si sa il aresteze pe presedintele sudanez Omar al-Bashir pe numele caruia exista un mandat de arestare emis de Curtea Penala Internationala de la Haga, informeaza Reuters. Declaratia ONU vine ca urmare a refuzului autoritatilor din Lilongwe de a-l aresta pe presedintele sudanez aflat in vizita oficiala.

Omar al-BashirFoto: Reuters

Intrebat in legatura cu decizia autoritatilor din Malawi de a ignora mandatul de arestare, Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a raspuns: “Le cer guvernelor si le reamintesc sa isi respecte obligatiile legale, si sunt dezamagit cand nu si le respecta.”

Ministrul de Externe al Malawi a declarat joi agentiei de presa ca nu il vor aresta pe Bashir, motivand decizia prin “coexistenta frateasca” intre statele membre ale Pietei Comune pentru Estul si Sudul Africii.

Omar al-Bashir, cautat de Curtea de la Haga sub acuzatia de genocid in regiune Darfur, se afla in acest weekend in vizita in tara sud-africana, cu ocazia unui summit regional. Tribunalul International il considera pe Bashir responsabil pentru moartea a 300.000 de persoane de la inceputul conflictelor din regiunea sudaneza Darfur, in 2003.

In martie 2009, tribunalul a emis un mandat de arestare pe numele acestuia pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii. In 2010, tribunalul a emis si un al doilea mandat de arestare pesntru genocid. Bashir a ignorat acuzatiile spunand ca fac parte dintr-o conspiratie occidentala.