Zeci de orase din intreaga lume participa sambata la manifestatii de solidaritate cu miscarea "Occuppy Wall Street", care a debutat in urma cu o luna de zile la New York, transmite CNN. Organizatorii au anuntat ca 951 de orase din 82 de tari iau parte la miscarile de protest. In Romania sunt anuntate demonstratii in Piata Universitatii din Bucuresti, in Brasov si Timisoara.

Manifestatie la SeulFoto: Reuters

Manifestantii au iesit pe strazi in Euorpa, Statele Unite si Asia, dupa ce organizatorii au lansat mai multe apeluri online pentru proteste la nivel mondial.

United for Global Change, site-ul principal al miscarii internationale, a anuntat ca 951 de orase din 82 de tari iau parte la protestele organizate in cursul zilei de sambata.

"Oameni din intreaga lume, ridicati-va pe 15 octombrie. Este timpul ca noi sa fim uniti. Este timpul ca ei sa ne asculte", se precizeaza pe pagina principala a UGC.

CNN precizeaza ca apelurile lansate de United for Global Change au fost ascultate de manifestantii din diferite parti ale globului:

* In Japonia, circa 200 de persoane au demonstrat prin centrul capitalei Tokyo, purtand pancarte pe care scria: "Fara bombe nucleare" si "Eliberati Tibetul".

* In Australia, demonstrantii au protestat la Melbourne si Sydney impotriva "lacomiei corporatiilor".

"Manifestatiile noastre arata solidaritatea cu miscarea Occupy Wall Street. Ele sunt facute si pentru a protesta fata de diferite probleme - de la chestiuniile legate de drepturile indigenilor la problemele guvernului. Stim ca problemele noastre sunt intr-o situatie mult mai buna decat cele din Statele Unite... dar inca exista probleme in aceasta tara", a declarat Alex Gard, unul dintre organizatorii demonstrantiei din Melbourne.

Organizatorii i-au indemnat pe manifestanti sa-si aduca saci de dormit pentru a ramane in zona si peste noapte. "I-am auzit pe oameni spunand ca intentioneaza sa stea acolo zile, chiar luni", a spus Gard.

* In Coreea de Sud, Arthur Fragoso si alte cateva persoane s-au adunat in fata unei banci din Seul. Fragoso a declarat ca protesteaza in semn de solidaritate cu miscarea Occupy si nu pentru ca este nemultumit de activitatea guvernului sud-coreean. "Protestam cu precadere pentru problemele economice de la nivel mondial. Trebuie sa gasim idei pentru a rezolva problemele globale", a afirmat el.

* In Indonezia, circa 20 de persoane, unele dintre ele mascate, s-au adunat in apropiere de ambasada SUA. "Am vrut sa aratam ca regimul american si sistemul sau imperialist trebuie sa fie distrus", a declarat Rudi Daman, liderul miscarii Liga Internationala pentru Lupta Poporului.

Organizatorii actiunii la nivel mondial au folosit retelele sociale online, precum Facebook si Twitter, pentru a indemna lumea la proteste.

Vezi mai jos un apel VIDEO al miscarii 15 octombrie:

CNN precizeaza ca miscari similare au fost planificate in diferite tari, printre care Kenya, Africa de Sud, Marea Britanie, Franta, Rusia, Mexic si Venezuela.

Manifestantii la nivel mondial sustin ca au fost inspirati de demonstratiile de protest din orasele americane. Incepand din 17 septembrie, sute de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park din New York, unde au amplasat un serviciu de catering, o infirmerie, un spatiu de informare, un centru video si chiar o biblioteca. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu aproape o luna zile la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In patru saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane. Joi, ea a primit sprijinul fostului vicepresedinte american, Al Gore. Vedete de la Hollywood, precumMichael Moore si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii din New York.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, in cele aproape patru saptamani de protest, intre politisti si manifestantii din New York au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!".