Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis o noua ancheta penala impotriva fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, aceasta fiind acuzata de tentativa de deturnare a peste 400 milioane de dolari din fondurile publice, in perioada anilor '90, a anuntat joi un oficial SBU, transmite RIA Novosti.

Acest dosar este legat de o ancheta privind suma de 405 milioane de dolari pe care compania ucraineana United Energy Systems, care era condusa de Timosenko in anii '90, o datora Ministerului rus al Apararii.

"Iulia Timosenko, in calitate de presedinte si, de fapt, proprietar al United Energy Systems, este acuzata ca a pus la cale o deturnare de fonduri din bugetul de stat al Ucrainei, cu complicitatea premierului de atunci Pavel Lazarenko", a declarat Ivan Derevyanko, seful departamentului de investigatii al SBU.

Derevyanko a mai spus ca dosarul a fost redeschis de serviciul de securitate ucrainean dupa ce Kievul a primit o scrisoare din partea Ministerului rus al Apararii, care cerea returnarea datoriei.

O ancheta impotriva luliei Timosenko a fost declansata in acest caz si in Rusia, dar a fost inchisa in 2005 din cauza prescrierii faptelor.

Daca va fi gasita vinovata, Timosenko risca o pedeapsa suplimentara de 12 ani de inchisoare.

Iulia Timosenko a fost condamnata marti la 7 ani de inchisoare si la plata unor daune de aproape 200 milioane de dolari, dupa ce a fost gasita vinovata pentru ca si-a depasit "drepturile si autoritatea" "in scopuri infractionale" cand a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea guvernului de la Kiev.