Statele Unite au fost in contact direct cu Iranul pentru discutii referitoare la acuzatiile privind implicarea guvernul iranian in presupusul complot ce viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington, a informat joi Departamentul de Stat american, transmite Reuters.

"Am avut contact direct cu Iranul privind aceasta chestiune", a declarat in cadrul unui briefing de presa purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, care a refuzat sa ofere si alte detalii.

"Momentan nu suntem pregatiti sa oferim detalii cu privire la cine a vorbit cu cine si unde, putem doar confirma ca am avut contact direct cu Iranul", a spus purtatoarea de cuvant.

Marti, oficialii americani au anuntat ca au dejucat un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, de catre doi barbati ce ar avea legaturi cu serviciile de informatii iraniene. Unul dintre presupusi atentatori, Manssor Arbabsiar, a fost arestat luna trecuta, in timp ce despre celalalt, Gholam Shakuri, se crede ca este in Iran. Shakuri ar fi membru al Fortei Quds din Iran.

Dupa arestarea sa, Arbabsiar a cooperat cu anchetatorii americani, carora le-a oferit detalii despre implicarea in complot a guvernului de la Teheran.

Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le "fabricate", "vulgare" si "motivate politic".

Miercuri, oficiali americani au declarat ca "e foarte probabil" ca liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, si seful fortelor Quds "sa fi stiut" de complot.

Tot miercuri, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Iranul va fi tras la raspundere pentru presupusul complot ce viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington. Statele Unite discuta cu Arabia Saudita si aliatii lor posibilitatea de a prezenta cazul in fata Consiliului de Securitate al ONU.

In acelasi timp, autoritatile saudite au avertizat ca "Iranul va plati pretul" pentru complotul impotriva lui Adel al-Jubeir.

Reuters noteaza ca Iranul si Arabia Saudita, care este aliat al SUA, sunt rivali regionali. Cele doua state mentin insa legaturi diplomatice si chiar au semnat un acord de securitate in 2001. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a vizitat capitala saudita in 2007.