Intregul regat himalayan al Bhutanului s-a pregatit intens pentru nunta regelui Jigme Khesar Namgyel Wangchuck cu o fata din popor, o studenta de 20 de ani. Mult asteptata ceremonie budista a avut loc joi, intr-o manastire din secolul al 17-lea, in fata unei statui uriase, relateaza BBC.

Regele Bhutanului si noua sa reginaFoto: Agerpres/AP

Monarhul in varsta de 31 de ani, educat in India si Marea Britanie, a coborat de pe tronul sau si a plasat coroana pe capul alesei sale, Jetsun Pema, fiica unui pilot. In timp ce calugarii cantau, regele s-a intors pe tronul sau, iar noua regina i s-a alaturat.

Wangchuck este venerat de cei mai multi dintre cei 700.000 de cetateni din Bhutan, singura tara care masoara fericirea prin "indicele de fericire bruta", unde televiziunea a fost introdusa abia in 1999.

Dupa ceremonie, regele si sotia sa au intrat in manastire, tinandu-se de mana, unde timp de o ora au fost rostite binecuvantari si rugaciuni.

La nunta din Bhutan nu au participat alti sefi de state sau capete incoronate, nici celebritati internationale. Ceremonia a fost transmisa in direct la televiziunea nationala.

Regele a ajuns pe tron in 2006, dupa abdicarea tatalui sau, cel care a inceput tranzitia catre democratie.

Potrivit unei biografii oficiale, hobby-urile reginei sunt artele, pictura si baschetul.