Casa Alba a declarat astazi ca membrii Fortei Quds, trupele speciale din cadrul Garzilor Revolutiei Islamice, ar fi participat la presupusul complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, informeaza Reuters.

"Este clar ca membrii de rang inalt ai Fortei Quds au fost implicati in complot", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, in fata reporterilor. El a precizat ca Washington-ul isi va intensifica eforturile pentru a izola Iranul, iar Teheranul va fi tras la raspundere.

"Raspundem foarte concret, cu actiuni care vor avea un impact sigur asupra Iranului si vrem sa fie clar ca acest tip de comportament este de neacceptat, ceea ce va duce la izolarea Iranului", a afirmat Carney.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe a refuzat sa spuna ce masuri vor fi luate impotriva Iranului, insa a subliniat ca Washington-ul va discuta problema cu "prietenii si aliatii din intreaga lume".

Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le "fabricate", "vulgare" si "motivate politic". Reuters noteaza ca Iranul si Arabia Saudita, care este aliat al SUA, sunt rivali regionali. Cele doua state mentin insa legaturi diplomatice si chiar au semnat un acord de securitate in 2001.

Statele Unite si tarile occidentale preseaza Iranul sa renunte la programul sau nuclear, despre care afirma ca urmareste sa obtina arma atomica. Teheranul a spus in repetate randuri ca programul sau are doar o componenta civila.