Unul dintre cele mai vechi grupuri de hackeri din lume, Chaos Computer Club, a analizat un software al politiei germane si a conchis ca acesta colectioneaza date personale si ofera control de la distanta asupra unor programe de pe computer, titreaza Le Figaro. Utilizarea unei astfel de aplicatii incalca reglementarile federale ce interzic manipularea computerelor cetatenilor germani.

Raportul dat publicitatii de Chaos Computer Club (CCC), in urma analizei facute asupra unei versiuni a software-ului "inmanat de o sursa anonima", aduce in discutie legalitatea actiunilor politiei germane. In urma analizei codului sursa, hackerii au descoperit ca aplicatia poate sa inregistreze sunete prin microfon, sa activeze camera web si sa instaleze programe ori sa uploadeze documente, de la distanta, ridicandu-se problema falsificarii dovezilor.

Numita de presa germana "Bundestrojaner" sau "Troianul federal", aplicatia ar trebui, conform reglementarilor Curtii Constitutionale germane din 27 februarie 2008, sa permita doar interceptarea apelurilor telefonice facute de programe precum Skype. Utilizarea acestora este rezervata cazurilor in care este amenintata viata unei persoane ori securitatea statului, si doar cu aprobarea prealabila a unui judecator. Conform CCC, functiile aplicatiei depasesc aceste constrangeri.

Potrivit CCC, aplicatia are, de asemenea, cateva defecte de design ce ii compromit siguranta. "Am fost surprinsi si socati de lipsa sigurantei elementare a codului. Orice atacator ar putea sa preia controlul unui computer infiltrat de autoritatile de lege germane. Nivelul de securitate in care ramane sistemul infectat cu acest troian este comparabil cu a-ti pune peste tot parola 1234", au subliniat hackerii de la CCC. Aditional, toate informatiile sunt trecute printr-un server din SUA aducand in discutie probleme de jurisdictie si suveranitate.

Inainte de publicarea raportului, CCC a informat Ministerul de Interne din Germania in legatura cu descoperirile facute. Guvernul german a dat asigurari ca acuzatiile sunt luate in serios si ca informatiile vor fi verificate repede la fiecare nivel al guvernului federal.

Fostul ministru de interne Gerhart Baum a declarat ca informatiile facute publice de catre CCC sunt credibile si ca doreste sa afle cine sunt autoritatile responsabile iar social-democratul Michael Hartmann, membru al Comisiei Parlamentare de control al serviciilor secrete germane, a declarat ca spionarea unui computer ar putea fi facuta doar in circumstante extraordinare si respectand regulile, scrie publicatia Spiegel.

Ministerul de Interne a negat utilizarea unui astfel de software. Conform unui purtator de cuvant al ministerului, nu exista un "troian federal", scrie Neuen Osnabrücker Zeitung. Acesta nu a facut nicio referire la posibilitatea ca un astfel de echipament sa fie folosit de alte autoritati ale statului.