Uniunea Europeana si Consiliul Europei considera "inumana" pedeapsa cu moartea si pledeaza pentru abolirea acesteia, cu prilejul marcarii, luni, a Zilei mondiale impotriva pedepsei cu moartea, scrie Agerpres, citand Efe si El Mundo. Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, si secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, subliniaza intr-un comunicat ca acest tip de condamnare "constituie o incalcare a demnitatii umane".

"In Europa, stim din experienta ca nu impiedica escaladarea crimelor si nu face dreptate victimelor acestor crime", afirma oficialii europeni, care subliniaza ca daca o executie este "rezultatul unei erori judiciare, de care niciun sistem juridic nu se poate considera ferit, se pierde o viata in mod iremediabil".

Catherine Ashton si Thorbjorn Jagland isi exprima satisfactia ca din 1997 nu au mai existat executii in nicio tara membra a UE sau a Consiliului Europei si condamna astfel de sentinte in Belarus, "singura tara europeana care mai aplica pedeapsa capitala": "Ne bucura toate recentele rezolutii ale Natiunilor Unite cu privire la un moratoriu in privinta recurgerii la pedeapsa cu moartea in perspectiva abolirii ei complete, care au fost sprijinite de o ampla coalitie de state din toate partile lumii", arata cei doi oficiali.

Catherine Ashton si Thorbjorn Jagland estimeaza ca "sprijinul tot mai mare fata de rezolutiile Natiunilor Unite in acest domeniu in 2007, 2008 si 2010 confirma ca tendinta de opunere fata de pedeapsa cu moartea castiga teren pe plan mondial".

Ei isi exprima satisfactia fata de faptul ca, intre 1993 si 2009, numarul tarilor care au abolit aceasta pedeapsa a urcat de la 55 la 97, dar subliniaza ca nu poate fi ignorat faptul ca mai sunt inca 58 de tari pe plan mondial care o aplica.