Dispersarea unei manifestatii pasnice din Yemen s-a soldat cu ranirea mai multor persoane, printre care se numara si 40 de femei, titreaza AFP. Manifestantii s-au reunit in seara zilei de duminica pentru a sarbatori acordarea premiului Nobel pentru pace lui Tawakkul Karman, militanta pentru drepturile femeilor.

"Barbati platiti de regimul presedintelui Ali Abdallah Saleh au atacat cu pietre si sticle goale manifestatia, ranind 40 dintre femei", a declarat luni pentru AFP unul dintre membrii comitetului de organizare al miscarii. Bilantul a fost confirmat de surse medicale.

Manifestatiile au avut loc in Taez, la o distanta de 270 de km de capitala Sanaa. Taez este recunoscut drept unul dintre principalele centre ale tarii ce contesta puterea presedintelui Saleh. Alte trei persoane au fost ranite luni dimineata in ciocnirile dintre trupele regimului si rebeli, sustin surse medicale. Martori locali au indicat ca oameni din Garda Republicana, condusa de fiul cel mare a lui Saleh, au incercat sa ia cu asalt cartierul Rawda, localizat in centrul orasului Taez si ocupat de contestatarii regimului.

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat vineri militantei pentru drepturile femeilor Tawakkul Karman, prima femeie araba laureata, pentru recunoasterea rolului pe care aceasta l-a avut in miscarile populare din Yemen. Tawakkol Karman, "atat inainte cat si in timpul primaverii arabe", a jucat un "rol preponderent in lupta pentru drepturile femeilor, pentru democratie si pace in Yemen", a argumentat comitetul. Tawakkol Karman a declarat ca premiul Nobel reprezinta "o victorie pentru revolutia" yemenita. Alaturi de ea au mai fost premiate prima femeie presedinte din Africa, Ellen Johnson-Sirleaf, si compatrioata sa Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile din tara sa impotriva razboiului civil.

Conform datelor facute publice de Human Rights Watch, la finele lunii septembrie, bilantul victimelor protestelor din Yemen a ajuns la 219 de morti si mai mult de 1000 de raniti