Birourile de vot s-au deschis duminica dimineata pentru alegerile legislative in care se confrunta liberalii aflati la putere si condusi de premierul Donald Tusk si opozitia conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, relateaza AFP.

Cele mai recente sondaje dau favorita Platforma civica (PO) a lui Tusk, care are au avans de peste sase procente fata de Partidul Dreptate si Justitie (PiS) al lui Kaczynski. Cele doua formatiuni sunt creditate cu 35,5% si, respectiv, 29,1% din intentiile de vot.

Liberal si pro-european, Donald Tusk, 54 de ani, insista pe succesul echipei sale, aflate la putere din 2007 - crestere economica neintrerupta, in ciuda crizei mondiale, deficite publice in scadere, datorie sub control - si cere un nou mandat de premier, pentru inca patru ani.

Conservator si eurosceptic, Jaroslaw Kaczynski, 62 de ani, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, decedat in 2010 in accidentul aviatic de la Smolensk (Rusia), si premier in 2006-2007, mizeaza pe uzura politica a lui Tusk pentru a reveni la putere.

Pe locul trei se afla noua miscare de stanga Ruch Palikota (RP), care are o atitudine anti-clericala radicala. Acest partid se afla in competitie cu partidul social-democrat traditional, SLD, si ar putea fi surpriza alegerilor, in conditiile in care se bucura de 10,3% din intentiile de vot, fata de 9,2% pentru SLD.

Micul partid taranesc PSL, actualul aliat al liberarilor lui Tusk, se bucura de o sustinere de 8,7%. Dar, in cazul in care coalitia esueaza in incercarea de a-si pastra majoritatea in Dieta, unul dintre cele doua partide de stanga ar putea fi chemat la negocieri pentru formarea majoritatii.

La Gorzow, in vestul tarii, politia a evacuat duminica dimineata locuintele din jurul unei sectii de vot, dupa ce a fost descoperit un colet suspect.

Cele aproximativ 26.000 de sectii de vot se vor inchide la ora 21.00 (19.00 GMT). Televiziunea publica TVP si canalul privat TVN vor comunica primele sondaje imediat dupa inchiderea urnelor.

Primele rezultate oficiale urmeaza a fi publicate de Comisia electorala nationala in noaptea de duminica spre luni.