Seful statului major al armatei britanice a recunoscut ca "batalia pentru opinia publica" a fost pierduta in cazul razboiului din Afganistan, informeaza AFF. Un sondaj de opinie arata ca majoritatea britanicilor isi doresc o retragere imediata a soldatilor, dupa zece ani de la inceputul interventiei.

"Intr-o oarecare masura, am pierdut batalia pentru opinia publica", a declarat generalul David Richards.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat in Marea Britanie, aproximativ 71% dintre britanici considera ca este imposibil ca occidentalii sa castige razboiul din Afganistan, deoarece talibanii au devenit mai puternici.

In timp ce Regatul Unit isi va retrage trupele din Afganistan la sfarsitul lui 2014, 57% dintre britanici isi doresc retragerea imediata a trupelor, iar alti 48% isi doresc ca acestea sa se intoarca in iunie.

"Daca amintim britanicilor de ce suntem acolo, este vorba de propria noastra securitate nationala, o atitudine foarte egoista, insa si pentru necesitatea de a preveni ceea ce se intampla in alte parti ale lumii, la fel ca in Somalia sau Yemen (...) Nu sunt sigur ca ei vor gandi asa", a declarat seful statului major.

"Un Afganistan stabil este vital pentru securitatea pe termen lung. Cred ca este fezabil", a subliniat David Richards.

Marea Britanie a trimis 9.500 de soldati in Afganistan, fiind al doilea mare contribuabil al NATO, dupa Statele Unite. 382 de soldati britanici au fost ucisi de la inceputul interventiei militare din Afganistan, in octombrie 2001, arata ministerul britanic al apararii.