Guvernul olandez a decis ca marijuana care se vinde in prezent in asa numitele "coffee shops" sa fie clasata in aceeasi categorie cu heroina si cocaina. Masura se va aplica canabisului cu un nivel ridicat de tetrahidrocanabinol, substanta activa principala din canabis, si se asteapta ca nivelul sa fie stabilit la 15 procente, informeaza The Telegraph.

Restrictii in Olanda pentru vanzarea de marijuanaFoto: Reuters

Decizia va reprezenta o lovitura puternica pentru cafenelele olandeze, deoarece aproximativ 80% din marijuana comercializata este cultivata in Olanda, cu un continut de THC cuprins intre 15 si 18%. Cafenelele olandeze se confrunta cu o serie de reglementari si restrictii dure, cu toate ca vanzarea de canabis este legala, insa este ilegal ca aceasta sa se cultive.

Cafenelele din apropierea scolilor au fost inchise si, in incercarea de a stopa turismul de droguri, autoritatile intentioneaza sa restrictioneze vanzarea catre persoanele care detin un "permis" pentru consumul de marijuana.

La inceputul acestui an, o comisie guvernamentala a impus noi schimbari, dupa ce s-a descoperit ca un nou hibrid de canabis, denumit "skunk" si care este cultivat local, dar ilegal, este la fel de puternic precum heroina si cocaina.